2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Durván megdrágultak a néhány éves használt autókForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-01-30 11:29:14
Az új autók eladásának 2009 óta tartó mélyrepülése miatt a tavalyelõtti csaknem húszezer helyett most alig kilencezer darab háromévesnél fiatalabb személyautó közül válogathatnak az érdeklõdõk. A felezõdõ kínálat mintegy 30 százalékos átlagos áremelkedést okozott ezen a részpiacon, a hiányt importból is egyre nehezebb pótolni.

Miközben 2008-ig évi 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, 2009-ben ez a szám 60 ezerre zuhant, és az eladások száma a mélypontot jelentõ 2010-es év (43 ezer darab) óta sem tudott visszakapaszkodni a válság elõtti forgalom harmadára. Ennek következménye, hogy az újszerû, néhány éves használt autók szinte eltûntek a piacról.

A Használtautó.hu elemzése szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a gazdasági körülmények miatt mind a magánszemélyek, mind a flottákat üzemeltetõ cégek igyekeznek kitolni az autók cseréjét, amelyek így 4-5 éves koruk elõtt egyre ritkábban jelennek meg a kínálatban. Az újszerû autók kínálatának szûkülése súlyosan érinti az autókereskedéseket is, amelyek beszámítási akcióik keretében kénytelenek folyamatosan nyitni az öregebb autók felé. A használtautó-kereskedõk közül is sokan azért kerültek nehéz helyzetbe - vagy éppen szûntek meg az elmúlt idõszakban - mivel éppen a legkedvezõbb árrést biztosító kategória tûnt el szinte teljesen a palettáról.


Forrás: Használtautó.hu

A hiányzó belföldi kínálatot részben ugyan pótolhatja a használtautó-import, azonban a vásárlók itt is egyre nehezebben tudják kielégíteni igényeiket. Az autóipar teljesítményét fenntartani hivatott sikeres roncsautó-programok ugyanis szinte mindenütt lezárultak 2009-ben, ami Nyugat-Európa szerte az eladások zuhanását eredményezte az elmúlt években.

A kínálat szûkülése ebben a szegmensben igen jelentõs áremelkedést eredményezett: miközben az idõsebb személykocsik esetében az elmúlt két évben mérsékelt árnövekedés vagy inkább a stagnálás volt a jellemzõ, a 0-3 éves, eladásra kínált autók átlagára a Használtautó.hu portálon közel 30 százalékkal emelkedett. Ezalatt az új autók ára alig változott.


Forrás: Használtautó.hu

A drágulás miatt a márkák jelentõs részénél csökken az új és használt autók ára közötti különbség, ami a vevõk egy részét az újautó-piacra terelheti. Ezt az a tény is megkönnyíti, hogy a szalonok ma már nem csupán szolgáltatásban és extrákban licitálnak egymásra, hanem árban is jelentõsen engednek - egyes szalonautók esetében a listaárhoz képest akár 25 százalékos kedvezményt is kínálnak. Mind az alacsonyabb induló ár, mind a szûk kínálat miatt magasabban tartott piaci érték azt eredményezi, hogy egy átlagos autó értéke az eddigi négy év helyett öt-hat év alatt csökken eredeti szintjének felére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!