2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elbukhat a családi adókedvezmény kiterjesztéseForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-21 10:01:00
Jövõre elvileg a nemcsak az szja-t, hanem a munkavállalót terhelõ járulékokat is csökkenteni lehetne a családi kedvezmény összegével. De ehhez tudni kellene, mennyi kedvezményt nem tudtak igénybe venni a családok.  

Orbán Viktor a gyulai frakcióülésen rábólintott a KDNP javaslatára, így jövõre jobban igénybe tudnák venni a családosok az õket megilletõ adókedvezményt. Jelenleg ugyanis ha az szja-juk kevesebb, mint az õket megilletõ adókedvezmény, akkor amennyivel nagyobb, az a rész marad az államkasszában.

A KDNP azt javasolta, hogy a munkavállalói járulékokat is lehessen csökkenteni, ha megmarad az adókedvezménybõl. Így az érintettek több pénzt vihetnének haza, mint most. De van egy kis gond ezzel.

A NAV-nak sürgõsen változtatnia kellene

A jogalkotásnál elõírás a kötelezõ hatástanulmány készítése. Amihez adatok kellenének róla, mennyi is az az adókedvezmény, amit nem tudnak eddig igénybe venni a családok.

Csakhogy a NAV adóbevalláshoz használt nyomtatványkitöltõ programja nem engedi beírni, mennyi lenne a teljes kedvezmény – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum .hu.

Enélkül pedig nehéz lenne megmondani, mennyi az a kedvezmény, amennyi a jelenlegi rendszerben az államkasszában marad. Hiszen év közben is változhat a gyerekek státusa, több okból is, s errõl igazából csak a szülõknek van információjuk.

Ha figyelembe vesszük, hogy az elsõ bevallási határidõ február 25, akkor kétséges, addigra megváltozik-e a nyomtatványkitöltõ program úgy, hogy abból ki lehessen nyerni a hatástanulmányhoz szükséges adatokat.

Arról, hogy mi változott idén a családi kedvezmény igénybevételénél, itt olvashat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!