2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nyomorúságos év elõtt áll a magyar építõiparForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-27 11:32:00
Nagy beruházások híján újabb drámai év jön a magyarországi építõiparban az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági jelentése szerint.

A hitelbiztosító közleménye szerint a 2012. elsõ féléves adatok alapján az építõipar szereplõi joggal hihették, hogy 6 évnyi recesszió után már mindenképpen felfelé visz az út. Ezzel szemben hiába emelkedett a megrendelések állománya 2012 elsõ felében, a következõ hat hónapban olyan mértékû volt a visszaesés, hogy a teljes évre vetített volumencsökkenés mértéke elérte a 7 százalékot a 2011-es adatokhoz viszonyítva.
Ennek hátterében elsõsorban az áll, hogy a lakossági építkezések területén egy év alatt 24 százalékkal esett a megrendelések állománya, állítja az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb építõipari jelentésében. Ezzel párhuzamosan az építõanyag-gyártó és forgalmazó szektor is bajba került: az építkezések számának visszaesése miatt az árak rekordmélységben vannak.

A közleményben emlékeztetnek: 2012-ben drámaian zuhant a lakossági építõipari megrendelések volumene, az állami beruházások stagnáltak, a sokszintû alvállalkozói láncok pedig folyamatosan körbetartozási körökbe kerültek.

Az Atradius szerint a magyar helyzet nem mondható általánosnak, Németországban például 6,5 százalékkal nõtt az új megrendelések állománya 2012 elsõ 10 hónapjában 2011 hasonló idõszakához képest. Emellett bizonyos nagyvárosi régiókban 70 százalékot is elért a bõvülés mértéke. A lakossági építkezések területén 8-9 százalékos növekedést ért el a német építõipar, elsõsorban azért, mert az eurózóna válsága alatt a szektor erõs vonzerõt jelentett az alacsony kockázatú tõkebefektetetések kedvelõinek. Az idei évre újabb 3-4 százalékos bõvülést vár az Atradius a szektorban.

Az Atradius úgy látja, Magyarországon jelenleg csak azok az építõipari projektek folynak aktívan, ahol a beruházások nagyobb részét "elõre eladták", azaz a vevõk pénzébõl folyik az építkezés. A hitelbõl történõ beruházások száma várhatóan a következõ években is alacsony marad: ennek okai között egyaránt megtalálható az alacsony kereslet, a szigorú feltételekhez kötött banki hitelezés, a befektetõi bizalom hiánya, valamint a vevõk anyagi nehézségei.

Az iparágban tevékenykedõ cégek átlagos kapitalizációja (tõkésítési rátája) 17,8 százalék, szemben a teljes ipar 31,5 százalékos értékével, így nem meglepõ, hogy a csõdesemények meglehetõsen gyakoriak a szektor cégei között. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy 2012 novemberében 707 fizetésképtelenségi eljárás indult, amely önmagában is szektorális rekordot jelent. Fontos megjegyezni, hogy ez a magas szám részben annak is köszönhetõ, hogy 2012 márciusától a bíróságok már élhetnek a kényszertörlési eljárás eszközével a korábban gyakran használt felszámolási és végelszámolási eljárások helyett - áll a közleményben. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan megduplázódott a szektorban alapított cégek száma az elmúlt hónapokban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!