2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elveszhetnek a lehetõségek BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-02-28 14:21:12
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere Berettyóújfalu – Minél tovább vitáznak a derecskei gazdák az M35-ös vonalán, annál késõbb indulhatnak a fejlesztések.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere úgy fogalmazott, hogy rettentõ boldog lenne, ha minél többmunkahelyteremtõ beruházás indulna a térségben és a városban is.

– Berettyóújfalu és térsége is része annak a területnek, amelyet úgynevezett szabad vállalkozási zónánakneveznek, tehát a lehetõség adott, ám egyelõre azt látjuk, hogy nagyon kevés az olyan fejlesztés, amely új munkahelyeket hozhatna létre. Én azt gondolom, ennek a térségnek a felzárkózásához, új munkahelyek létrehozásához az gyógyvíz hasznosítása, a gyógyászati szolgáltatások erõsítése lehet a kitörési pont, ami egyfajta lökést adhatna a térségnek. Másrészt az M35-ös szakaszának megépítése, ezáltal a térség gyorsforgalmi úton való elérése jelenthet nagyobb esélyt – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy a derecskei gazdák gyorsforgalmi vonala körüli elhúzódó vitája miatt félõ, hogy számtalan más lehetõség is elvész, elviszik azok a térségek, ahol nincs vita a pálya vonaláról.

Korábban két nagyobb beruházás megvalósításáról is szó volt, amelyek további munkahelyeket teremtve enyhítették volna a város foglalkoztatási problémáit. Anapelemgyár sorsáról továbbra sem kaptunk információt, a Mezeivill Kft. ledgyárának beruházása pedig áll. Mint azt a cég vezetõje, Mezei Józsefelmondta, a gyár 50-60 százalékos készültségben áll, de nem tudják befejezni, mert a hazai bankoktól nem kapnak rá hitelt.

– Másfél éve húzódik az ügy, a bankok egyszerûen hátat fordítottak, holott csupán néhány százmilliós költségrõl van szó. Maga a beruházás 1,6 milliárd forint összértékû, amelynek egy jelentõs része pályázati és saját forrásból már megvalósult. Addig, amíg hitelhez nem jutunk, nem tudjuk elindítani a gyártást sem. Külföldi bankoknál is próbálkozunk, reményeink szerint év végére be tudjuk fejezni és megkezdhetjük a termelést is – fogalmazottMezei József.

Ha városban mûködõ vállalkozások folyamatban lévõ pályázatait kedvezõen bírálják el, akkor van remény további fejlesztésekre is, például egy jurta üdülõtelep kialakítására, a bob-pálya építésére, vagy az ipari parkterületén egy nagyobb fejlesztésre.

HBN–KER

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!