2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szokatlan régészeti lelet a magyar-román határonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2013-03-22 09:44:32
Az egyik legrejtélyesebb magyarországi vésett követ találták meg a magyar-román határ közelében - írja a Magyar Nemzet Online.

A Nemzeti Örökségvédelmi Központba szállították azt a megalitot (nagy méretû követ), amit a magyar-román határ közelében, Kevermesnél találtak szántás közben. A kõ különlegessége, hogy a rajta látható ábrázolásmóddal még nem találkoztak a kutatók a Kárpát-medencében - írja az mno.hu. Ehhez hasonló motívumok a Nyugat-Európa atlanti partvidékén virágzó megalitikus kultúrában fordultak elõ.

"A megjelenített motívumok kapcsán nem tévedünk, ha úgy véljük, hogy az õskori ember világát, annak sok összetevõs bonyolultságát, az élõk és holtak, valamint az akkor hitt különös erõk találkozási pontjainak megjelenítését látjuk a kevermesi kövön. Így azt egyfajta világkép leképzõdésének is fel lehet fogni, azaz a szimbólumok nyelvén megrajzolt térképnek láthatjuk az ábrázolást. Ezt a véleményt akkor is fenntarthatjuk, ha késõbbiek folyamán az lesz a véleményünk, hogy maga a kõ egy modern faragvány volna, mert az bizonyos, hogy a mintául szolgáló darab vagy darabok autentikusnak tekinthetõk" - mondta dr. Csornay Boldizsár, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ igazgatója a mûemlékem.hu magazinnak.

A követ 3D-ben bescannelték, és eszköznyomokat, valamint pigmentmaradványokat keresnek rajta. A megtalálási helyen hasonló leletre nem bukkantak. A megalitot a késõbbiekben valószínûleg a Nemzeti Múzeumban állítják majd ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!