2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Térképészeti kiállítás városunkbanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-02 11:14:27
A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár új intézményében idén a második múzeumi idõszaki kiállítás nyílt március 27-én „Szülõföldünk térképei” – 500 év magyar térképészete címmel.

Az idõszaki kiállítás célja, hogy bemutassa szülõföldünk, a szûkebb táj, a térség, a megye és az ország térképeit, a magyar térképészek utóbbi 5 évszázadban megjelenõ munkái által, különös tekintettel a helyileg hozzánk kötõdõ alkotókra, így Karacs Ferenc térképészre, a püspökladányi múzeum névadójára. A kiállítás segítségével nyomon követhetõk a környezõ terület és a térképészeti technológiák változásai is. A tárlat része egy makett is, mely a kiállításnak helyet adó település egyik részletét, jelen esetben Berettyószentmárton fõutcájának egy részét mutatja be.
A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum vándorkiállítása, anyagainak jelentõs részét az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke szolgáltatta. A kiállítás létrejöttét támogatta a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP.
A kiállítást összeállította: Kovács Zsolt térképész, és Ferenczyné Csáki Annamária a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum muzeológusa.

IMG_4753.JPGAz idõszaki kiállító terem elõtti folyosón a Bihari Múzeum néhány érdekes, különleges gyûjteményi anyaga kapott helyet.  A tárlókban korunk városi térképei mellett régi atlaszok, zsebtérképek, térképtörténeti kiadvány és a nemzeti atlaszunk is helyet kapott.
Még soha nem volt látható a nagyközönség számára az a Berettyóújfalu 1820-as állapotát bemutató 1846-ban készült térképmásolat, melyet restaurálva láthatnak az érdeklõdõk. Idõben a következõ várostérkép a III. katonai felmérés nagyított Berettyóújfalut és Szentmártont ábrázoló része (1884). Kuriózum az 1930-as években készült eredeti falitérkép, és mellette az 1944-es a háború alatti várostérképünk digitalizált nyomata.  S még egy különleges eredeti térkép kapott helyet a sorban az 1940-es Bihar vármegye térkép, melyen Csonka Bihar vármegye kiegészült a II. Bécsi döntés által visszakapott Bihari területekkel.
A múzeumi anyag mellett Karancsi Lajos magángyûjteményébõl eredeti két 1909-ben készült, a Monarchiát ábrázoló katonai térképet is láthatnak az érdeklõdõk.
A Bihari Múzeum gyûjteményi anyagával kiegészített tárlatot rendezte: Kál-lai Irén, Csarkó Imre, Szûcs Endre.
A megnyitón köszöntõt mondott Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere és Kiss Zsigmond, Püspökladány alpolgármestere. A vándorkiállítás történetét ismertette Kiss Istvánné, a Karacs Ferenc Múzeum vezetõje, majd a kiállítást bemutatta Kovács Zsolt, nádudvari térképész.
A megnyitón közremûködött: Aranyiné Csalánosi Csilla, aki Radnóti Miklós: Nem tudhatom c. versét mondta el.


A kiállítás megtekinthetõ 2013. május 10-ig.
A belépés díjtalan
A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás igényelhetõ általános és középiskolás csoportok részére április 8. és május 8. között, melyek díja: 200 Ft/fõ
Bõvebb információ és jelentkezés a foglalkozásokra: 54/402-390
Kállai Irén

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!