2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Árvíz/belvíz – Az ÁNTSZ a higiénés szabályok betartására figyelmeztetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-05 14:10:16
Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) – Az árvíz- és a belvízhelyzetre való tekintettel a higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a fertõzõ megbetegedések megelõzése érdekében.

Az ÁNTSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifejtette: kiemelt fontosságú a rendszeres és alapos, meleg vízzel történõ szappanos kézmosás, étkezés elõtt pedig javasolt a speciális kézfertõtlenítés is. Hasmenéses panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az ár- és belvízzel veszélyeztetett területeken csak ellenõrzött, vezetékes ivóvizet javasolt fogyasztani, az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni – hangsúlyozták.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy ha valaki a vízvezetékeken csõtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmû üzemeltetõjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használják – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a veszélyeztetett lakosoknak az esetleges kitelepítésre felkészülve célszerû sürgõsségi csomagot összeállítaniuk. Ebben legyen egy váltás ruha, tisztálkodási szerek, állandóan szedett gyógyszerek, a csecsemõknek tápszer, ruházat, pelenka.

Az árvíz egészségi hatásairól, a védõoltásokkal történõ védekezésrõl, a megfelelõ fertõtlenítésrõl további tájékoztatók olvashatók az ÁNTSZ honlapján, awww.antsz.hu oldalon.

- MTI -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!