2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A belvíz nem drágítja az élelmiszereketForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-04-11 10:49:49
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint megalapozatlan azt állítani, hogy az idei belvíz termény- vagy élelmiszer-áremelést eredményez.

A szaktárca szerdai közleményében ismerteti: az elmúlt idõszakban több olyan politikai vagy szakértõi vélemény látott napvilágot, amelyek szerint a tavaszi mezõgazdasági munkáknak a belvíz vagy a csapadékos, hideg idõjárás miatti csúszása növeli az árakat.

A hazai gabonák termelõi árait alapvetõen a világpiaci árak alakítják, amelyeket számos trend és hatás befolyásol, így többek között a terméseredmények alakulása - írja közleményében a tárca.

Kétségtelen, hogy a csapadékos idõjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében, és kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros õszi vetésterület. A tárca szeirnt azonban az idõjárás kedvezõbbre fordulásával a kiesett idõ a területek jelentõs részén még behozható, elkerülve a jelentõsebb hozamkiesést a tavaszi vetésû növényeknél.

A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésû növényeknél természetesen gondot okoz, elsõsorban a zöldborsóban lehet jelentõs "károkkal" számolni. A borult idõjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.


A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsõsorban a kajszit és az õszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötõdés után lehet majd megállapítani, így a fagy árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

A tárca kiemeli, hogy jelenleg az amerikai mezõgazdasági minisztérium (USDA), illetve a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) elõrejelzései pozitív képet festenek a 2013-as terméseredményekrõl, nem adnak okot aggodalomra a világpiaci árak emelkedését illetõen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!