2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Fordulat jön a magyar gazdaságban? Itt vannak a friss prognózisokForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-14 11:45:21
Az elsõ negyedévben kikerülhettünk a tankönyvi értelemben vett recesszióból, vagyis negyedéves alapon bõvülhetett a gazdaság − mondják az elemzõk, hozzátéve, hogy a tavalyi bázishoz mérten viszont továbbra is 1 százalékot meghaladó a visszaesés mértéke.

A Napi Gazdaság hétfõi számának cikke

Bázishatások miatt szinte minden elemzõ arra számít, hogy negyedéves alapon véget ért a technikai recesszió, hiszen akár 0,5−1 százalék körüli növekedést is produkálhatott a gazdaság. Ami az éves számot illeti, ott továbbra is lefelé mutat a konjunktúraindex, a konszenzus szerint 1,2 százalék lesz a visszaesés. Mivel az év közepétõl már a tavalyi bázishoz mért index is elkezdhet emelkedni − az elemzõk a harmadik negyedévre 0,5, a negyedikre 1,6 százalékos növekedést jósolnak −, így összességében a második félévben lehet annyi növekedési potenciál a magyar gazdaságban, mint amekkora visszaesés várható az év elsõ felében.

Sokkal érdekesebb lesz viszont a jövõ év, amikor a választásokhoz közeledve számottevõ állami beruházás, valamint felpörgõ uniós forráslehívás várható. Ráadásul a háztartások rendelkezésre álló jövedelme is valószínûleg bõvülni fog, így az optimista forgatókönyvek 2014-re már érezhetõ (ám közel sem biztos, hogy tartós) konjunktúrával számolnak.

Az infláció mindeközben történelmi mélypontra eshet, a KSH kedden teszi közzé a friss adatokat - minderrõl részletesen itt olvashat.

Vége lehet a recessziónak

A tavalyi utolsó negyedévben tovább mélyült a recesszió, amiben olyan egyszeri hatásoknak, mint például a gyárleállásoknak, döntõ szerepük volt. Ehhez képest az eddig megismert indikátorok az elsõ negyedévre pozitív korrekciót sejtetnek − mondja Árokszállási Zoltán, az Erste szakembere. Ennek hátterében az áll, hogy az ipar magához tért, emögött fõként az autógyártás teljesítménye húzódik. A nagy áttörés jelei azonban egyelõre nem látszanak, ráadásul a PMI indexek alakulása a második negyedévre vonatkozóan is csak mérsékelt aktivitást sejtetnek. Összességében az ipari export növekedéshez való hozzájárulása pozitív lehetett, azonban a mérték kisebb a korábban gondoltnál. Az elsõ negyedévben mérséklõdhetett a belsõ fogyasztás visszaesése is. A várt enyhén pozitív negyedéves GDP-index azonban kevés ahhoz, hogy az éves indexet is a pozitív tartományba tolja, ezért Árokszállási stagnálás közeli állapotot vár az idei évre.

Negyedéves alapon úgy tûnik, sikerült kijönni a recesszióból − ért egyet Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelõ szakembere. A gyenge tavalyi bázis miatt viszont az éves szám még így is durván negatív lesz. Az elsõ negyedév során jól teljesített az ipar, feltehetõen az eurózónában az õszi hónapoktól tapasztalható élénkülésnek köszönhetõen. Felhasználás oldalról nézve a lakossági fogyasztásban is látszik némi élénkülés, és a fogyasztói bizalom alakulása további bõvülést vetít elõre, bár figyelembe kell venni, hogy a bizalmi index nagy kilengésekre képes.


Ami a felhasználási oldalt illeti, a háztartások fogyasztásának visszaesése mérséklõdhetett, és kissé csökkent a beruházások visszaesése, azonban a nettó export nem járult hozzá a növekedéshez. Az áruimport növekedése január−februárban meghaladta az exportét, ami azonban ahhoz köthetõ, hogy januárban a kõolajimport ugrott meg, februárban pedig a metrószerelvények beérkezése hathatott pozitívan a beruházásokra − emeli ki Suppan Gergely, a Takarékbank szakértõje.

Suppan szerint a beruházásokkal kapcsolatban eddig igen negatív kép élt, ám az MNB hitelezési programja valóban elhozhatja a növekedési fordulatot e téren. Az elemzõ szerint ráadásul az EU források által támogatott beruházások jelentõsen nõhetnek a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt, ezért bizonyos infrastrukturális és egészségügyi beruházásokra nagyságrenddel nagyobb összeg áll rendelkezésre a korábbi évekhez képest.

Fordulat majd a második negyedévben

Az elsõ negyedéves GDP-adat arról szolgáltat majd fontos információkat, hogy a tavalyi negyedik negyedéves adatban látott átmenetinek vélt hatások korrigálódnak-e − véli Eppich Gyõzõ, az OTP Elemzési Központ szakértõje. Szerinte ez a havi konjunktúrastatisztikák alapján nagy valószínûséggel feltételezhetõ. Ugyanakkor a rendkívül kedvezõtlen idõjárás márciusban visszavethette több ágazat teljesítményét (például az építõiparét), melynek majd a következõ negyedévben várható a korrekciója.

Egy másik fontos sarokpontról a mezõgazdasági teljesítmény alakulásáról pedig a második negyedéves GDP-adat hordoz majd több információt. A második félévtõl az exportteljesítmény javulására számít Eppich, ami mögött az áll, hogy az elektronikai cikkek gyártásában látott múlt évi visszaesés (ami lényegében semlegesítette az új autóipari kapacitások hatását) megáll, így az új exportkapacitások hatása "láthatóbban" megjelenik majd az exportszámokban.

Állami beruházások húzhatnak

Szintén fontos, hogy a tavalyi évben az állami beruházások nagyon alacsony szintre estek vissza, és itt most élénkülésre lehet számítani. Kondrát Zsolt, az MKB elemzõje ennél pesszimistábban látja a beruházások alakulását, szerinte idén is 3,6 százalékos lehet visszaesés. Az elemzõ az üzleti szektorban továbbra sem lát pozitív elmozdulást, de a múltbeli tapasztalatok alapján arra számít, hogy az állami beruházások megélénkülnek a választások elõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!