2024. május 21. Kedd, Konstantin.
 
A rezsink magától is csökkenForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-16 10:50:04
Éves szinten csaknem 30 ezer forintot takarít meg azzal egy átlagos magyar háztartás, hogy 2008 óta jelentõsen visszavette a gázfogyasztását. A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal nemrég azt közölte, az elmúlt öt évben ötödével esett vissza a gázfelhasználás idehaza.

Annyival nem fogy ugyan kevesebb gáz ma a lakosság körében 2008-hoz képest, hogy kiegyenlítse az elmúlt öt évben bekövetkezõ áremelés mértékét, de éves szinten így is jelentõs megtakarítást jelent, hogy a korábbinál jóval kevesebb fûtõanyagot használnak a háztartások – írja azEnergiafocus.hu. A Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal nemrég azt közölte, hogy 2012-ben az egyetemes szolgáltatásban szereplõ fogyasztók 20 százalékkal kevesebb földgázt vételeztek, mint tették azt 2008-ban. Öt évvel ezelõtt a háztartások még 4 milliárd köbméter gázt fogyasztottak tizenkét hónap alatt, addig tavaly 3,2 milliárd köbméterre esett vissza ez az adat.

Ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számain is végigkövethetõ. A KSH adatsora szerint 2008-ban egy átlagos magyar háztartás 1152,6 köbméter gázt fogyasztott el, 2011-ben viszont csak 935,3 köbmétert használt. Hivatalos statisztika a tavalyi évre vonatkozóan még nincs, de az E.On által 2012-re kalkulált éves átlagfogyasztás minimális eltéréssel, de gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik a két évvel ezelõtti szinttel, így ezzel kalkulálhatunk.

Ebbõl az derül ki, hogy egy évre vetítve 2008-ban egy átlagos háztartás összesen kicsivel több mint 107 ezer forintot fizetett a gázért, míg tavaly 127 ezer forintra rúgtak az ebbõl származó költségei. Ugyan ez is 20 ezer forintos, vagyis körülbelül 20 százalékos növekedésnek felel meg, sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha a 2008-as szinten stabilizálódott volna a felhasználás. Hiszen az öt évvel ezelõtti fogyasztási szinttel, ám a 2012-es árral számolva már 156 ezer forintos gázköltséget kapunk. Vagyis azzal, hogy a lakossági fogyasztók lejjebb tekerték a fûtésüket, illetve egy részük alternatív tüzelõanyagokat (fõként fát) állított csatasorba, összességében több mint 29 ezer forintot spórolt meg egy átlagos háztartás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!