2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Autót, ingatlant venne féláron? Keresse a NAV-ot!Forrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-18 16:34:17
Évi több ezer ingóságot - köztük autókat, ruhákat, de akár versenylovat is - árverez el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az ebbõl származó állami bevétel meghaladja az egymilliárd forintot.

A héten jött a hír, miszerint a NAV Pest Megyei Adóigazgatósága aukción tervezi értékesíteni azt a csaknem 174 ezer gyûrût, amelyek Indiából érkeztek Budapestre. A magyar címzett nem vette át a jó minõségû ékszereket és a feladó is lemondott róla, a következõ rendelkezésre jogosult (a szállítmányozó) pedig teljes egészében felajánlotta azt a magyar állam javára, amely 16 millió forintos bevételt remél ettõl a tételtõl.

Az eset nem egyedi, az adóhatóságnak 2011-ben közel 2300 sikeres árverése volt, 2012-ben ez a szám megközelítette a 2700-at, ez évben májusig már több mint 2000 aukció zárult eredményesen. Összehasonlításul: az árverések száma évente meghaladja a tízezret.

Autót 100 ezerért

Az, hogy mi kerül kalapács alá, rendkívül széles skálán mozog. A legnagyobb részt az árukészletek (fõképp ruházat és lábbeli) teszik ki, de jelentõs arányban vannak szerszámok, jármûvek, ipari gépek is meghirdetve. Néha akadnak meglepõ tételek is az aukciókon, így elõfordult, hogy gránit síremléket, esküvõi ruhát, festményt, vagy éppen 650 ezer forint értékû irodakonténert próbálnak meg értékesíteni, sõt, nemrég egy félvér versenylovat is árvereztek.

Jelenleg egyebek közt 87 ipari gép van meghirdetve - a marógéptõl, a körfûrészen át varrógépet, vagy kemencét is vásárolhatunk -, de vehetünk 300 ezerért ónémet tálalószekrényt, 75 ezerért salátahûtõt, 15 ezerért fagyasztóládát, 20 ezerért notebookot, vagy esetleg ugyanennyiért egy százdarabos dínószettet. Azoknak sem kell kétségbe esniük, akik gyémánt koronafúrót szeretnének, hiszen ez már 22,5 ezer forintért elvihetõ, egy ütvefúróért 80 ezer forintot kérnek minimálisan, de találtunk váltóekét 490 ezer forintos és talajmarót is 315 ezer forintos kikiáltási áron. Pénztárgépbõl egy sincs a kínálatban.


Dínókészlet húszezerért

 

Annak is érdemes lehet körülnéznie, aki autót akar vásárolni magának, hiszen jelenleg nem kevesebb, mint 167 jármû van kalapács alatt: ezek közül a legdrágább egy 2007-es BMW 325i, 2,25 milliós kikiáltási árral, majd egy 2001-es Renault Mascot következik, amelyért minimum 1,25 milliót kell leszurkolni, de vehetünk 2005-ös BMW 525D-t egymillió forintért, vagy ugyanennyiért egy Mercedes Vitót. Természetesen vannak ennél jóval olcsóbb tételek is, Suzuki Wagon R Plusz már 100 ezerért elvihetõ, egy 1999-es ˆkoda Octaviáért 250 ezer forintot kell fizetni, de Renault Megane-t is találunk 200 ezer forint alatt. A mûszaki állapotuk persze a banki visszavett autókhoz hasonlóan nem biztos, hogy makulátlan.

 

A legdrágább autó

Az árverések során akár ingatlant is vehetünk, családi házból például 87 van meghirdetve, de 3 rét, 5 szõlõs, 2 hétvégi ház, 20 garázs, vagy akár egy csömöri kastélyt is vehetünk minimum 70,8 millióért. A családi házaknál a legolcsóbb egy medgyesbodzási ingatlan, melyért mindössze 37 500 forintot kell fizetni, míg a másik végletet egy 63 millió forintért meghirdetett tápiószecsõi épület jelenti. Ez utóbbi egyébként kimagaslik a mezõnybõl az árával, mert bár hirdetnek még családi házakat 20-30 millió forintért is, igen sokat találunk 10, sõt egymillió forint alatt is. Az internetes fórumokban fellelhetõ vélemények alapján nem ritka az a forgatókönyv, hogy az adott ingatlan szemrevételezése után, még az árverés megindítása elõtt akad valaki, aki közvetlenül megegyezik a tulajdonossal és megvásárolja az ingatlant.

 

A csömöri kastély

Érdekesség, hogy a vállalkozó kedvûek akár üzletrészt is vásárolhatnak egy cégben: van olyan cég, melynek teljes felvásárlásához minimum 15 millió forintot kell letenni az asztalra, de találkoztunk olyan esettel is, ahol 10 ezer forintot sem kértek el a 45 százalékos üzletrészért. (Amennyiben Ön is válogatni akar az eladni kívánt termékek között, úgy kattintson.)

Nem vehetjük így vissza a lefoglalt árut

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az ingóárverések túlnyomó többségére az állami adóhatóság végrehajtási eljárásai keretében kerül sor, ennél kisebb arányban árverezik el a NAV vám- és pénzügyõri valamint bûnügyi szakterülete eljárásai során a NAV rendelkezése alá került ingóságokat.

Az aukciókon a minimálárat a becsérték - amit a lefoglalásakor a végrehajtó ügyintézõ állapít meg a piaci értéket figyelembe véve - 50 százalékában szabják meg. Korábban a hagyományos licitek esetében - az azokat uraló "maffia" miatt - az árverési vételár átlagosan alig haladta meg a becsérték 25 százalékát, ám mára, fõképp az elektronikus árverés bevezetésének köszönhetõen, már változik a trend és jelenleg 72 százalék körül van ez az érték.

Az elektronikus árverésen az a nagykorú vehet részt, aki regisztrálja magát az ügyfélkapun és az árverési felületen, de fontos tudnivaló az is, hogy a jogszabály kizárja, hogy az adós az árverezésre kerülõ korábbi tulajdonát ily módon szerezze vissza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!