2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A legalacsonyabb áfa- kulcsba kerül a távfûtésForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-06-18 14:58:55
Az idén nyári csökkentés után 2010. január 1-jétõl a legalacsonyabb áfakulcsba kerül a távfûtés.

Az idén nyári csökkentés után 2010. január 1-jétõl a legalacsonyabb áfakulcsba kerül a távfûtés - mondta Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

A legalacsonyabb kulcs mértékével kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott: arról õsszel dönt majd az Országgyûlés.

A távfûtés áfája már idén nyáron a 18 százalékos sávba kerül. A kormány õsszel benyújtja azt a javaslatot, amely szerint 2010. január 1-jétõl a legalacsonyabb áfakulcsba kerülne a távhõszolgáltatás. Azokra a kérdésekre, hogy mekkora lesz a legalacsonyabb kulcs, illetve helytálló-e a hír a 7 százalékos mértékrõl, Molnár Csaba úgy válaszolt: errõl õsszel, a költségvetési szavazáskor dönt majd az Országgyûlés. Jelenleg a legalacsonyabb áfakulcs 5%.

 

Az újpesti, egy korszerûsített panelháznál rendezett sajtótájékoztatón elhangzott: az épületeken, illetve a lakásokon belüli távfûtési rendszerek felújítására, az egyedi hõszabályozás kialakításának támogatására a kormány az idei költségvetésbõl 5 milliárd forintot különített el. A pályázatok beadási határidejét június 30-ról meghosszabbították július 31-ig.

A Fõtáv Zrt. az ÖKOPlusz programhoz csatlakozóknak 2008 januárjáig visszamenõleg 10 százalékos alapdíj-kedvezményt ad. Az átalakítás lakásonként átlagosan 150 ezer forintba kerül, ennek felét fizeti az állam, a többit a lakástulajdonosok, de több kerületben hozzájárul a helyi önkormányzat is. A korszerûsítéssel 17 százalékos hõmennyiséget takaríthatnak meg a távfûtéses lakásban élõk. A beruházás a megtakarítás és az alapdíj-kedvezmény miatt 2-4 éven belül megtérül. A fõvárosban eddig körülbelül 2000 lakásban fejezték be a munkát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!