2024. május 21. Kedd, Konstantin.
 
Inni is nehezen tud a magyar – százával zárják be a kocsmákatForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-24 10:06:42
Százával zárják be a kocsmákat, a jelenség mögött az áll, hogy sorra nyílnak a házi fõzdék, bögrecsárdák. Idén eddig az Ormánságban és Dél-Somogyban több mint harminc italmérésre specializálódott egységet zártak be. Hasonló a helyzet a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, sõt már a Balatonnál is van erre példa.

A hatóságoknak új kihívásokkal kell szembenézniük, ugyanis elszaporodóban vannak a házi fõzdék, vagy úgynevezett bögrecsárdák – írja a napi.hu. Egy nagykanizsai ruhákat árusító üzlet nemrég azzal keltette fel a hatóságok érdeklõdését, hogy a betérõk zöme férfi volt, és nem a legújabb divat érdekelte õket, hanem a hátsó részben kialakított poharazó.

Még a legidõsebbek sem emlékeznek olyanra, hogy a településeken italmérések, söntések, kocsmák százai menjenek tönkre. Idén eddig az Ormánságban és Dél-Somogyban több mint harminc italmérésre specializálódott egységet zártak be. Hasonló a helyzet a Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, sõt már a Balatonnál is van erre példa. Egy fonyódi üzlettulajdonos azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy a belvárosban lévõ, több mint 25 éve poharazóként mûködõ "boltját" tavasszal sem tudja bérbe adni. Ebben jelentõs része van annak, hogy a szeszes italok ára az elmúlt idõszakban folyamatosan emelkedett, de annak is, hogy legálisan lehet pálinkát, sõt tavaly óta már sört is fõzni otthon. A kocsmák csõdjeit az is szaporítja, hogy már dohánytermékek árusításával sem foglalkozhatnak.

A kisebb településeken jobbára a pincesorokon lendült fel az üzlet, miután a szõlõprés mellé pálinka- és sörfõzõ berendezés is került. Az egyik õrségi falu polgármestere szerint a településen tavaly mind a két kocsma bezárt, de immár öt bögrecsárda mûködik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!