2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Jön az e-útdíj, megvannak a büntetési tételek isForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-01 18:34:42
A nemzeti fejlesztési miniszter a pénteki Magyar Közlönyben közzé tette a használatarányos útdíj - e-útdíj - tarifáját, valamint azoknak az utaknak a jegyzékét, amelyek július 1-tõl használatarányosan lesznek fizetõsek a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegû, tehergépkocsik számára. Ugyancsak rendeletben szabályozták a nemfizetés szankcióit.

A kilométerenként fizetendõ díj az út jellegétõl, a jármû tengelyszámától (J), továbbá a motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ. Az eddig ismertekhez képest nincs változás, azaz az alábbi táblázatok az irányadók:

Tarifák
Jármûkategória Útkategória Nettó díj (Ft/km) Bruttó díj (Ft/km) Díjkat.szorzók
J2 gyorsforgalmi 39,29 49,90 1,79
fõút 16,72 21,23 2,33
J3 gyorsforgalmi 55,14 70,03 2,52
fõút 28,94 36,75 4,03
J4 gyorsforgalmi 85,34 108,38 3,89
fõút 53,23 67,60 7,4

 

Környezetvédelmi díjeltérítés
Környezetvédelmi kategória J2-J3 díjkat. szorzó J4 díjkat. szorzó
A (pl. Euro3 vagy felette) 0,85 0,8
B (pl. Euro2) 1 1
C (pl. Euro1) 1,15 1,2

Az útdíjtörvény szerint fizetni az elemi útszakaszok után kell. Az autópályáknál, autóutaknál és fõutaknál is ez praktikusan a két lehajtó közti távolságot jelenti. A rendelet melléklete valamennyi díjköteles útra közli az elemi útszakaszok kilométer-szelvényeit, az elemi útszakaszok hosszát és az azokért fizetendõ alapdíjat, mindhárom tengelyszámra külön-külön.

Aki nem, vagy nem a kellõ összegû e-útdíjat fizeti és az ellenõrzésnél ez kiderül, akkor bírságot kell fizetnie, viszont a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb bírság - egyebek mellett ezt tartalmazza a közlönyben megjelent rendelet.

A 24 órás tilalmi terminus július 1-tõl augusztus végéig lesz hatályban. Szeptember 1-tõl már az elsõ jogosulatlan úthasználatot követõ 8 órán túl is újra bírságolhatja a hatóság az üzembentartót. Ugyanez vonatkozik a jármû vezetõjére is, amennyiben õ felel a jogosulatlan úthasználatért.

A rendelet melléklete közli a bírságok mértékét is. Az e-útdíj törvény - amely szintén a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg - három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. Az elsõbe azok tartoznak, akik az útszakasz használata elõtt nem váltottak viszonylati jegyet, illetve az útdíj szolgáltatóval nem kötöttek szerzõdést. Az utóbbi a fedélzeti eszköz használatát jelenti.

A második csoportba azok a jogosulatlan úthasználók tartoznak, akik a kelleténél alacsonyabb díjkategória szerint használják az utat. Végül a harmadik csoport tagjai azok, akik a fedélzeti eszközt használják szabálytalanul.

A bírság a felsorolt három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után, bármely vétséget is követte el annak a vezetõje a felsorolt három közül, 110 ezer forint a bírság. Ha a jármûvezetõ személye nem deríthetõ ki, akkor az üzembentartó fizet ennyit. A háromtengelyes jármûnél 90 ezer, a kéttengelyesnél 80 ezer forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!