2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Rezsicsökkentés: szerzõdésbontások jönnekForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-08 15:55:49
  Piaci hírek szerint az áramvásárlási szerzõdések felülvizsgálata során bizonyos esetekben − a piaci körülmények változása miatt − szerzõdésbontást is fontolgat az MVM.

Újratárgyalja bizonyos, 2008-ban kötött hosszú távú áramvásárlási szerzõdéseit az MVM-csoport, az is elképzelhetõ, hogy egyes kontraktusokat felmond a termelõkkel az állami energiacég − értesült iparági forrásból a Napi Gazdaság. A három, felmondással fenyegetett cég a német RWE többségi tulajdonában álló (de MVM-érdekeltségbe is tartozó) Mátrai Erõmû Zrt., a svájci Alpiq AG leánycége − az Alpiq Csepel Kft. −, illetve a francia EdF irányítása alatt mûködõ Budapesti Erõmû Zrt. (BERT), amely cégekkel az MVM Zrt. energiakereskedõ vállalata, az azóta összevont MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. szerzõdött az elõzõ vezetés idõszakában.

A jelek szerint az állami energiavállalat a jelenlegi piaci viszonyok között magasnak tartja az akkor kialkudott árszintet, az MVM-re ráadásul jelentõs finanszírozási nyomást jelent az E.On itthoni gázüzletágának megvásárlása, a szlovák−magyar és a Déli Áramlat gázvezetékek megépítése, illetve (az eddigi és a további) rezsicsökkentés is − vélhetõen e terheket osztaná meg a vállalat a termelõkkel, minimalizálva a veszteségforrásokat. Ennek megfelelõen úgy tudni, az elérni kívánt árcsökkentés is jelentõs − milliárdos − mértékû lehet egyes termelõknél. (E szerzõdések nem azonosak a kilencvenes években kötött megállapodásokkal, amelyek az Európai Bizottság szerint tiltott állami támogatást tartalmaztak.)

Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, tény, hogy a kedvezõtlen piaci helyzet miatt több korábbi szerzõdés újratárgyalása indult el, a megállapodások felmondásának lehetõségét azonban nem kívánta kommentálni. Az érintettek közül a BERT lapunkkal azt közölte, hogy rendszeres idõközönként tárgyal az MVM-mel a szerzõdés pontos feltételeirõl, mivel azonban az egyeztetések tartanak, az értesülést nem kívánta kommentálni a társaság.

Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója nemrégiben arról beszélt, hogy az MVM "rendelkezésre áll" a lakossági árak csökkentésében, például olyan szerzõdések megkötésével, amelyek további díjcsökkentést tehetnek lehetõvé. Piaci hírek szerint például az MVM kilowattóránként 17,3 forintos − energiahivatal által jóváhagyott − egyetemes szolgáltatásbeli értékesítési ára legalább 2-3 forinttal magasabb az importforrásoknál elérhetõ szintnél.

Név nélkül nyilatkozó piaci szereplõk szerint a hosszú távú szerzõdések felmondása csak legvégsõ megoldásként kerülhet szóba, a tárgyalások várhatóan még a nyár folyamán lezárulnak. A tét azonban egyes szereplõk számára meglehetõsen nagy, hiszen van olyan cég, amely kapacitásának jelentõs részét az MVM-hez szerzõdte le. Úgy tudjuk, a szerzõdésbontás miatt esetlegesen kiesõ kapacitásokat más erõmûvektõl, importból pótolná az állami energiacég, bizonyos mennyiségek tekintetében pedig elképzelhetõ, hogy nem is lesz szükség addicionális forrásokra.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!