2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Figyelem! Ismét módosulnak a szabadságolási szabályokForrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-18 10:22:50
Az elsõ hat hónapra még a régi szabályok érvényesek a távolléti díj számításakor, a nemrégiben elfogadott törvényjavaslat szerint augusztus elsejétõl azonban újra a korábbi szabályok szerint kell kalkulálni.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A szabályozás nem visszamenõleges hatályú, vagyis elõször a júliusra járó munkabéreknél lesz alkalmazható − mondta lapunknak Keller Anikó, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje. A januártól alkalmazandó szabályozás célja az egyszerûsítés volt, a végeredmény azonban sok fejfájást és bizonytalanságot okozott a munkavállalóknak akik akár rosszabbul is járhattak a módosítással. A ledolgozott és le nem dolgozott munkaórákat az egyszerûsítés jegyében bevezetett szorzóval kellett felszorozni, ezért a havi munkabér bizonyos esetekben − például szabadságoláskor − kevesebb, ritkábban több is lehetett a munkaszerzõdés szerinti alapfizetésnél − attól függõen, hogy a hónap hány munkanapból áll.

Nyolcórás munkarendben viszonylag jól lehetett kezelni a helyzetet, a több mûszakos, 12 vagy 24 órás munkarend azonban teljesen felboríthatta az új szabály logikáját: elõfordulhatott, hogy a kivett szabadságot a rendszer duplán számolta. Az anomáliákra februárban derült fény, a szaktárca akkor annyit közölt, hogy a munkaadó eltérhet a fõszabálytól, ha azzal a munkavállaló jobban jár, illetve ha az alternatív számítást a kollektív szerzõdésben rögzítik − a problémát azonban ez nem oldotta meg.

Az, hogy a mostani változtatás nem visszamenõleges, jó és rossz is egyben: a hibákat ugyanis így nem lehet kijavítani, ami egy ellenõrzés során visszaüthet, a munkaügyi ellenõrök ugyanis ezt az idõszakot is vizsgálják. A nem visszamenõleges hatály ugyanakkor megmenti a könyvelõket és bérszámfejtõket attól, hogy az elsõ félévre havonta és személyenként önellenõrzést végezzenek − ez lényegében a havi járulékbevallások újraírását jelentené.

Augusztusban csökken a szabadság kiadásának rugalmassága, a kiadható napokról a feleknek évente meg kell állapodniuk. Mindez az életkor alapján járó pótszabadságot érinti, korábban a teljes szabadság harmada tartozott ide − vagyis a 39 évnél fiatalabbak mozgástere szûkül. Jövõre a munkavállaló évente egy alkalommal járó 14 napos szabadsága alatt folyamatosan mentesül a munkavégzés alól megszakítás nélkül, ebbe az idõszakba beletartozik a hétvége és a pihenõnap is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!