2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Drága az e-útdíj? Fizethet hitelbõlForrás: privatbankar.hu
Utolsó módosítás: 2013-06-24 09:44:19
Rengeteg pénzrõl van szó, 43 ezer kamion jöhet szóba a hitelprogramban.

A kormány még májusban megállapodott az árufuvarozókkal az e-útdíj fizetését segítõ forgóeszköz hitelrõl. A konstrukció lényege, hogy 4%-os állami kamattámogatás mellett, legfeljebb BUBOR+1,5%-os kamaton kaphatnak hitelt a fuvarozók, kizárólag útdíj fizetésére. Azt ígérik, hogy a hitelhez egyszerû és gyors bírálat útján lehet majd hozzájutni, a kamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) irodáiban.

 

1 millió forint per jármû

A hitelt fuvarozással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetik, útdíjköteles gépjármûvenként 1 millió forintos, bármikor visszatölthetõ hitelkerettel, 1 éves futamidõre. A hitelkeret az 1 év leteltekor többször is meghosszabbítható, de új hitel megkötésére legkésõbb 2015. július 1-ig van csak lehetõség.

Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a tervek szerint július elejétõl fogadják a vállalkozások regisztrációját, az informatikai rendszer kialakításától függõen pedig várják a hiteligényeket a kamara és a VOSZ-irodáiban. Hozzátette: a termék kidolgozásakor az volt a céljuk, hogy az útdíj bevezetése után a kisebb méretû fuvarozók gyorsan, egyszerûen forgóeszközhitelhez jussanak, amelyet kifejezetten e-útdíj fizetésére tudnak használni. Számításuk szerint hitelt 43 ezer kamion után lehet majd igényelni, azt nem lehet tudni, hogy minden jármûre kérnek-e hitelt.

Drágábbak lehetnek az élelmiszerek

Mint arról a napokban beszámoltunk, az alapvetõ élelmiszerek ára 30 százalékkal is nõhet az elektronikus útdíj rendszerének bevezetése miatt. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) arra figyelmeztet, hogy csõdöket és elbocsátásokat eredményez a rendszer. Az e-útdíj az élelmiszeriparnak azért is különösen hátrányos, mert a termékek tömegre vetített értéke jóval kisebb más árukhoz, például az elektronikai termékekhez képest, és az élelmiszer szállítása gyakoribb is.

Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fuvarozók az útdíjat költségként feltüntethetik a megbízónak kiküldött számlán, viszont a kiegyenlítésig az útdíjat meg kell elõlegezniük, ebben segíthet a kedvezményes hitel.

Az e-útdíjat 2013. július 1-jén vezetik be, a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegû tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, az autóutakon és a fõutakon, összesen 6513 kilométernyi közúton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!