2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Mától jönnek az olcsóbb lakáshitelekForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-02 11:52:42
Mától olcsóbbak lesznek az államilag támogatott lakáshitelek: a kamat 6-7 százalék körül alakulhat, amire régen nem volt példa - hangzott el a Duna Híradóban. Az állami támogatás öt évig jár, és a legnagyobb elõnye, hogy kiszámíthatóvá teszi a kiadásokat. A szakemberek azt várják, hogy felélénkül az ingatlanpiac.

A hitelek kamata az állampapír hozamokhoz kötõdik, ha azok csökkennek - ahogy az elmúlt idõszakban is - úgy mérséklõdik a hitelkamat is: 6-7 százalék körülire lehet számítani –magyarázta pénteken a Duna Híradónak Déry Attila, az Otthon Centrum vezetõ elemzõje.

Ennél jobb feltételekkel most nem lehet hitelhez jutni a piacon. Másfél éve, amikor a devizahiteleket forintosítani lehetett, több bank még 14-15 százalékos kamatra adott forinthitelt - hangzott el a mûsorban.

A kormány tavaly õsszel indította el otthonteremtõ kamattámogatott hitelprogramját, melynek lényege, hogy aki lakásvásárlásához, bõvítéséhez vagy éppen építéshez hitelt vesz fel, annak 5 évig az állam besegít a kamatok fizetésébe. Piaci elemzõk szerint az olcsóbb lakáshitelek egy kisebbfajta pezsgést indíthatnak el az ingatlanpiacon.

Ennek az lehet a végeredménye, hogy az elmúlt évekhez képest, amikor évente körülbelül 90 ezer ingatlan cserélt gazdát, akár elmehetünk” 100-110 ezer ingatlan tranzakcióig is – mondta Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetõje.

A kormány a kamattámogatás mellett más módon is könnyítené például a fiatal családok otthonhoz jutását. Ingatlanszakértõk úgy tudják, elképzelhetõ, hogy a kormány emeli a szocpol kedvezmény mértékét, és kiterjesztené azt használtlakás vásárlásra is.

Jelenleg új ingatlant ugyanis csak elvétve adnak el, döntõen a használtakat, azon belül is a kisebb alapterületûeket vásárolják. Ennek az az oka, hogy alig épül új lakás, amely ráadásul háromszor-négyszer annyiba kerül, mint egy régi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!