2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Indul az osztogatás: szeptember 1-jétõl 34 százalékkal emelik a tanárok bérét (bõvített)Forrás: napi.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-11 10:01:40
Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétõl - jelentette be Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón.

A tárcavezetõ elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertõl. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következõ négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Úgy fogalmazott, hogy a béremelés által igazságosabb, minõségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere.

Balog hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át évenként legalább átlagosan tíz százalékkal növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején.
A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlõtlenséget okozó szerepét - tette hozzá.

Balog az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, õk extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Vegyes volt a kép

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különbözõ részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fõvárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfõnökök még a jogos osztályfõnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

A tanárokat négy kategóriába sorolják

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezetõ által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetõség a kiemelkedõ teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minõsítés is befolyásolja majd.

Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétõl négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória. Az államtitkár elmondta, a minõsítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértõ és a pedagógust képzõ intézmény képviselõje.

Minden pedagógus négy minõsítésen vehet részt, ebbõl kettõ kötelezõ, kettõre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!