2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Így törhetsz ki a szegénységbõlForrás: penzugyiszemle.blog.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-13 19:54:03
Ha valaki szegénynek születik, és nincs diplomája, akkor valószínûleg szegény is marad, viszont ha van diplomája, akkor kitörhet.

Korábbi posztunkban bemutattunk egy OECD-tanulmányt, melynek egyik legfontosabb következtetése az, hogy az államháztartások hosszú távon profitálnak a felsõoktatásból, a több diplomás ugyanis több adó- és járulékbevételt is jelent, ami bõven ellensúlyozza az oktatás magas (állami) költségeit. Az államnak tehát üzletileg is megéri az oktatás fejlesztésébe fektetni, de mi a helyzet az egyénekkel, számukra mit jelent hosszú távon a diploma? A témát vizsgáló elemzés itt érhetõ el.

A Brookings kutatóintézet elemzése világos választ ad a fönti kérdésre, és leszögezi: a diploma az útlevelet jelenti a szegénységbõl a gazdagság felé. Az idézett kutatás több érdekes összefüggést is bemutat, melyek közül az elsõ arra világít rá, hogy egyértelmû negatív korreláció figyelhetõ meg az egyes országokban a jövedelmi egyenlõtlenségek és a szociális mobilitás között. Vagyis, ahol a társadalmon belül nagyok a jövedelmi egyenlõtlenségek, ott a szegények nagyon nehezen tudnak felemelkedni a gazdagok közé.

Jövedelmek eloszlása és szociális mobilitás közötti összefüggés

posztba_1.jpg

Ha tehát egy állam szeretne olyan társadalmat felépíteni, ahol a lehetõ legtöbb embernek van esélye felemelkedni, akkor törekedni kell a jövedelmi egyenlõtlenségek csökkentésére. Ennek elsõ számú eszköze - megint csak a Brookings kutatása alapján - a diploma, amire a kutatók egyfajta útlevélként tekintenek, ami kivezethet a szegénységbõl.

Egy kutatás során ugyanis megvizsgálták, hogy a társadalom legszegényebb ötödének mennyi esélye van arra, hogy felnõttként felemelkedjen. A következõ grafikon ennek a vizsgálatnak az eredményeit mutatja: kékkel jelölik azokat a felnõtteket, akik a társadalom legszegényebb ötödébe születtek, és nem szereztek diplomát. Az õ esélyük arra, hogy felnõttként maradnak a társadalom legszegényebb ötödében, mintegy 45 százalék (elsõ oszlop, kékkel) és mindössze 5 százalék esélyük van arra (utolsó oszlop, kékkel), hogy felemelkednek, és a társadalom leggazdagabb ötödében élik felnõtt életüket. A felemelkedés esélye tehát roppant kicsi, ha valaki szegénynek születik, és nincs diplomája.

A társadalom legszegényebb ötödének esélyei a felemelkedésre diplomával és diploma nélkül

posztba_2.jpg

Ellenben ha van diploma, akkor hiába születik valaki a társadalom legszegényebb ötödébe, annak az esélye, hogy felnõttként is ott marad, mindössze 16 százalék (elsõ oszlop, zölddel), míg annak a valószínûsége, hogy felemelkedik a társadalom leggazdagabb ötödébe, mintegy 19 százalék (utolsó oszlop, zölddel).

Ha tehát egy állam szeretné, hogy minél többeknek legyen esélyük a felemelkedésre, akkor az oktatásba kell fektetni, és minél többeknek megadni az esélyt a továbbtanulásra. Zárszóként ugyanakkor megjegyzik a kutatók, hogy az állam okosan teszi, ha maga is a zsebébe nyúl, a magas ösztöndíjak és a diákhitel rendszer ugyanis hosszú távon olyan csõdveszéllyel fenyeget, ami könnyen visszaüthet.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!