2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ez a valódi rezsicsökkentésForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-23 09:16:14
Képzeljen el egy meleg lakást gázszámla nélkül, télen. Képzelje el, hogy kihúzhatja magát: én már a töredékére csökkentettem a széndioxid-kibocsátásom! Ez nem zöldpárti utópia: a jól megtervezett passzívházakban a hagyományoshoz képest töredéknyi mennyiségû áram fogyasztásával lehet biztosítani a kellemes, egyenletes hõmérsékletet.  

Ugye Önnek is vagyonokba kerül a lakása fûtése? A XIII. kerületbenegy olyan bérház épül, ahol egy ötvennégyzetméteres lakást évi tizenötezer forintból lehet kellemesen hûteni-fûteni? Egy ún. passzív házról van szó. A passzív itt valami jó dolgot jelent. A passzív házak energiaigénye minimális, egy hagyományos épület energiafelhasználásából tizenöt passzívházat be lehetne fûteni.

Mitõl passzív a passzívház?

Csak azokat a házakat nevezhetjük passzívháznak, amelyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet energiatakarékos épületekre alkalmazott minõsítési rendszerének. Az épületek a jó hõszigetelés miatt nem igényelnek hagyományos fûtési rendszert. A minõsítés egyik kritériuma az, hogy egy négyzetméternyi lakófelület befûtése egy fûtési szezonban nem igényelhet több mint 15 kilowattóra energiát. (A magyar házak körülbelül 200 kilowattórát fogyasztanak évente négyzetméterenként). Az elsõ passzívházat 1990-ben építették Darmstadtban, azóta leginkább Németországban, Ausztriában, Svájcban, valamint a skandináv országokban nõtt meg a környezettudatos épületek száma.

A fûtéshez szükséges kevés energiát általában elektromos árammal mûködõ mûszaki berendezésekbõl, illetve föld hõjébõl, és az épületben tartózkodó emberek által kisugárzott hõbõl nyerik.

Vigyázni kell az energiára

A szigetelés annyira jó, hogy a benti hõbõl alig szivárog el néhány kilojoule energia. Passzív családi házakban élõk elmondása szerint bármilyen alacsony is a kinti hõmérséklet, nincs szükség a ház fûtésére, amikor legalább napi 6 órát süt a nap. A leghidegebb téli idõszakokban egy családi ház számára a teljes fûtési szezon kihozható körülbelül harmincezer forintból.

A belsõ levegõminõség állandóan kellemes, a friss levegõt egy légcserélõ gép biztosítja, az egyenletes hõmérséklet pedig akár szobánként is szabályozható.

Ennek azonban ára van: a falak 50 cm vastagok, az ablakok üvegezése háromrétegû. A szellõztetés jelenetõs hõveszteséget okoz, ezért általában a fûtési szezonban nem is élnek vele. De a közvélekedéssel ellentétben az épületek minden szempontból megfelelnek egy normál „otthon” elvárásainak, és kinézetre sem szörnyek – kívülrõl alig megkülönböztethetõek a hagyományos típustól.

Lassú szemléletváltás

Az energiahatékony technológia korántsem újkeletû, a világ fejlettebb részén már több mint 20 éve alkalmazzák. Németország és Ausztria igazi passzívház-nagyhatalom, Burgenlandban már egy teljes önnfenntartó város is létezik. Magyarországon ezzel szemben ma még csak néhány tucat ilyen épület van, és a technológia lassan terjed.

A kezdeti bekerülési költség miatt fanyalognak a beruházók: passzív házak beruházási költsége 15-20 százalékkal magasabb, mint a hagyományos épületek esetében. Viszont ha felépül a ház, a rezsiköltségen nagyon sokat lehet spórolni, egyes felmérések szerint akár 80-90 százalékkal kevesebb lehet a fenntartási költség.

Arról nem is beszélve, hogy a passzív házak még 15 év múlva is piacképesek lesznek – nem úgy, mint a hagyományos, egyre emelkedõ energiaárak miatt értéküket vesztõ hagyományos házak. Bár egy már meglévõ házat passzív házzá alakítani nem olcsó mulatság, alacsony energiás épületté viszonylag könnyen átalakítható.

Passzív bérház

Ha egyszer felpörög a lakáspiac, a kifejezetten bérbeadásra épülõ társasházi lakások építése is jó beruházás lesz. A bérlemények magasabb fix bérleti díjjal adhatók ki, amely gyors megtérülést hoz a tulajdonosoknak, mert a bérlõk hajlandóak megfizetni a magasabb bérleti díjat a lehetõ legalacsonyabb rezsi miatt.

Passzív házak építésével csökkenne az energiafüggõség és a szén-dioxid kibocsátás is. A hosszú távú cél egy olyan épülettípus elterjedése, ami energiaszükségletit kizárólag önmaga képes fedezni. Az Európai Unió elõírása szerint 2020-tól az unió területén már csak passzívházak épülhetnek – de jobb lenne az energiahatékony passzívház technológiát elõbb bevezetni, mint utóbb.

A XIII. kerületi próbálkozás ígéretes, de egyelõre szinte egyedül áll a magyar piacon. Viszont, ha az állam továbbra is a lakáspiac mesterséges felélénkítésén gondolkozik, talán érdemes volna figyelmébe ajánlani a passzívház-technológiát. Nem a legolcsóbb út, de az ócsai kolónia sem az, vagy a stadionépítési program. És ez volna a valódi, a fenntartható rezsicsökkentés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!