2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ismét a tíz legeladósodottabb EU-ország között vagyunkForrás: mfor.hu
Utolsó módosítás: 2013-07-23 09:17:27
Miközben 2012 év végén már nem voltunk a tíz legeladósodottabb Európai Uniós ország között, 2013 március végére ismét a tizedik helyre sorolta hazánkat az Eurostat.

2013 elsõ negyedévében mind 2012 utolsó, mind az elsõ három hónapjához képest jelentõsebb mértékben nõtt a magyar bruttó közadósság GDP-hez viszonyított aránya. Az idei év elsõ negyedévében ugyanis a mutató 82,4 százalékon állt, ami mind az év végi 79,2, mind a tavalyi év eleji 79,9 százaléknál magasabb. Persze az Eurostat által hétfõn közölt tagországi adósságstatisztikák esetében a magyar adatot viszonylag nehéz összehasonlítani mind a tavalyi év végivel, mind a tavalyi elõtti értékkel. 

Mégpedig a februári 3,25 milliárd eurós kötvénykibocsátás miatt, hiszen az akkor 2,5 milliárd eurót kitevõ összeg körülbelül 2,5 százalékpontos emelkedést jelent az adósságmutatóban. Emellett az Adósság Kezelõ Központ (ÁKK) kihasználva a kedvezõ kötvénypiaci környezetet, forintban a tervezett felett értékesítettek államkötvényeket, illetve diszkont kincstárjegyeket.

Pénzügyes vagy számviteli szakember? Állást váltana? Keressen velünk!

A fenti tények ellenére azért érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a jelenlegi magyar adósságmutatókkal hogyan állunk Európában. A március végi 23,34 ezer milliárd forintnyi magyar államadósság tehát 82,4 százalékos, 1,5 éves csúcson álló GDP-arányos bruttó államadósságot jelent. Ez pedig az elsõ negyedév végén a 27 tagú EU-ban a 10. legmagasabb érték volt. Ez visszacsúszás az év végi 11. helyhez képest, ugyanakkor még mindig kedvezõbb, mint a 2012 elsõ negyedévi 9. hely volt.

GDP-arányos bruttó államadósság 2013. március végén

A tagállamok bruttó közadósságának GDP-hez viszonyított értéke EU-szinten 85,9, míg az eurózónáé 92,2 százalék volt, vagyis mind a kettõ magasabb a magyar mutatónál. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a görögök, az olaszok, a portugálok és az írek adósságmutatói szignifikánsan kiemelkednek az EU-mezõnybõl 125 és 160 százalékos értékeikkel. Rajtuk kívül csak a belgák állnak még 100 százalék feletti indexszel. 

Ahogy a fenti négy ország negatív értelemben "kiugrik" az európai mezõnybõl, úgy emelkedik ki a régiós listáról a magyar adósságindex is.

Ha az egy évvel ezelõtti adatokkal vetjük össze a mostani statisztikát, akkor szintén a görögök és az írek mutatója ugrott jelentõsebbet, elõbbi egy év alatt 24,1, utóbbi 18,3 százalékponttal nõtt. De nincs kedvezõ helyzetben az ibériai félsziget két országa sem, hiszen 15-15 százalékponttal emelkedett az adósságindexük.

A GDP-arányos államadósság változása egy év alatt

A visegrádi mutatókkal összevetve viszonylag mérsékelten változást jelent a magyar GDP-arányos adósságrátában az egy év alatt bekövetkezett 2,5 százalékpontos növekedés. A szlovákoknál ugyanis 8,5, a cseheknél 4,1 százalékpontos ugrást jelentett az Eurostat. Ugyanakkor irigylésre méltó a lengyelek és a románok 1,2, illetve 1 százalékpontos elmozdulása.

mfor.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!