2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Megemelik a ponthatárokatForrás: hir24.hu
Utolsó módosítás: 2013-08-13 10:07:58
Jövõre 170-180 milliárd forint állami támogatásra van szükség a felsõoktatásban - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériuma felsõoktatásért felelõs államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában, kedden.

Klinghammer István a felsõoktatás finanszírozásával kapcsolatban hangsúlyozta, ha "minden szinten minõségi felsõoktatást akarunk, akkor azt meg kell fizetni". Hozzátette: a magyar felsõoktatás minõségi irányba történõ elmozdítása azt jelenti, hogy ugyanolyan költségekkel dolgoznak, mint a nagy európai egyetemek. A szoftvereket, a vegyszereket, a könyvtári anyagokat is ugyanazon a piacon kell megrendelni, különbséget csak a bérezés jelent.

Elmondta: idén eddig csaknem 72 ezer diákot vettek fel a felsõoktatási intézményekbe, a pótfelvételiken - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - néhány ezerrel nõhet a leendõ hallgatók száma. Augusztus 29-én lesz "a vonalhúzás", ám 240 ponttal kevesebbel most sem lehet bejutni a felsõoktatásba.

Azt mondta, hogy jelenleg akár közepes eredményekkel is be lehet jutni az egyetemekre, fõiskolákra. A rektori konferencia is javasolta a ponthatárok emelését, így ez már jövõre megtörténik. Évente 20 ponttal emelik majd a jelenleg 240 pontos minimumponthatárt, persze egyes intézmények már idén is megszabhatnak ennél magasabb határokat.

Idén az eredetileg tervezett 10 ezerrõl 55 ezerre emelkedett az államilag finanszírozott hallgatói létszám, ám az államtitkár szerint nem várható, hogy a jövõben nagyon szélesedni fog a jelentkezõk tábora. Sok függ a költségvetéstõl, de az fontosabb, hogy hányan fognak érettségizni és hányan kívánnak továbbtanulni - tette hozzá Klinghammer István.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!