2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Sajtóközlemény - Berettyóújfalui RendõrkapitányságForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-08-27 10:36:48
Sajtóközlemény 2013.08.23. Az iskolakezdéshez kapcsolódó közlekedésbiztonsági teendõkrõl, a gyermekbalesetek megelõzésérõl

Az õszi idõszakban az iskolakezdés kiemelt figyelmet követelnek a közúti forgalomban résztvevõktõl éppúgy, mint a közlekedés rendjét felügyelõ rendõröktõl.

A balesetek elkerülése érdekében a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság, fokozott figyelmet fordít az elkövetkezõ szeptember hónapban, az iskolák környezetében lévõ közutak közlekedési rendjére.

A napi oktatás kezdetének és befejezésének idõszakában szeptember 1-tõl azoknak az általános iskoláknak a közelében, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt fokozott rendõri jelenlét kerül megszervezésre. Az ott szolgálatot teljesítõ kollégáink ügyelve a közlekedés rendjére, felhívják a szülõk figyelmét a szabályos közlekedésre, valamint segítik a gyalogos átkelõhelyeknél a biztonságos áthaladást. Az iskolák környezetében visszatérõ probléma a tiltótábla ellenére történõ szabálytalan megállás, amely fokozott balesetveszélyt idéz elõ.

A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság hagyományosnak mondható kapcsolatot alakított ki a régió iskoláival, melynek során a 2013/2014. tanévben is folytatjuk az un. „iskola rendõre programot”.

Az iskola kezdése kapcsán a következõkre hívjuk fel a figyelmet:

A gyermekeket autóval iskolába vivõ szülõk a személygépkocsival minden esetben

Ø a kijelölt várakozó- illetve megállóhelyeken álljanak meg,

Ø a gépkocsiból a gyermekek a jobb oldali ajtókon szálljanak ki,

Ø használják a biztonsági öveket, szükség szerint a biztonsági gyermekülést,

Ø az úttesten történõ gyalogos áthaladást mindig körültekintõen, gyalogátkelõhelyen, illetve ennek hiányában a legrövidebb útvonalon, útkeresztezõdéstõl kellõ távolságra hajtsák végre.

Kerékpáros közlekedés esetén:

Ø a szülõvel közös útvonal bejárás után engedjék gyermekeiket önálló közlekedésre,

Ø kerülni kell a forgalmas, balesetveszélyt magában rejtõ útvonalakat,

Ø a kerékpárokat az elõírásnak megfelelõen kell felszerelni világítóberendezéssel, fényvisszaverõ „prizmákkal”,

Ø a vagyonvédelmi szempontokat szem elõtt tartva a kerékpárt lezárhatóvá kell tenni.

Gyalogos közlekedés esetén fontos, hogy:

Ø gyermekkel közösen haladva mindig a szülõ menjen az úttest felõli oldalon,

Ø az úttesten történõ áthaladáskor kellõ körültekintés után, a legközelebbi gyalogátkelõhelyen menjenek át, ennek hiányában a lehetõ legrövidebb útvonalon biztonságos távolságra az útkeresztezõdésektõl.

Késõi hazamenetel esetén törekedni kell arra, hogy a gyermek ne egyedül közlekedjen, lehetõleg az egy irányban lakók együtt, vagy nagyobb gyermek, illetve felnõttek, szülõk társaságában menjenek haza.

A Berettyóújfalui Rendõrkapitányság munkatársai fokozott rendõri jelenléttel kívánják megelõzni a közlekedési baleseteket. A megelõzés során kiemelt figyelmet fordítunk az oktatási intézmények közvetlen környezetében az adott útszakaszon érvényben lévõ megengedett legnagyobb sebesség betartására, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenõrzésére.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelõen feladatainkat a polgárõrséggel együttmûködve és összehangolva hajtjuk végre.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

 

Berettyóújfalui Rendõrkapitányság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!