2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Átverõs videón manipulálják a pénztárgépeketForrás: startlap.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-10 11:39:00
Félrevezetõ felvétel terjed a legnépszerûbb videómegosztó oldalon, amelyen az látszik, hogyan lehet manipulálni a pénztárgépeket.

Az eljárás viszonylag egyszerû, az adatok eltüntetésére kétféle módszert is ajánlanak. Mindkettõ azon alapszik, hogy a gépet ki kell iktatni a hálózatból, majd szervizüzemmódba állítva kell újra áram alá helyezni. Ha ezt követõen normál üzemmenetben ad nyugtát a gép, a korábbi nyugták értéke már nem marad benne. Így az "oktatófilm szerint" akár mindennap át lehet írni a napi forgalmat.

Lapunk megkérdezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), ismeri-e ezt a trükköt, s ha igen, tényleg mûködhet-e. A hatóság szerint nem olyan kerek a dinnye, mint ahogyan azt a videó szereplõje állítja. A most hadrendbe állított és az év végével a régieket leváltó, online adatkapcsolatra képes pénztárgépeket nem lehet manipulálni.

A felvételen szereplõ gép érvényességi ideje ráadásul a NAV szerint már lassan tíz éve lejárt. Vagyis ilyen szerkezeteket már nem is lehet forgalmazni. Az sem teljesen helytálló, hogy a manipulálás egyszerû: jóllehet valóban könnyen be lehetett csapni a filmen látható gépet, ám a NAV ilyen, manipulált pénztárgépek üzemeltetése miatt már korábban is tett feljelentést − javarészt az ilyen visszaélések miatt kell most gépcserét végrehajtani.

Az online kapcsolatra képes, engedélyezett pénztárgépek auditálása során a szoftver forráskódjának vizsgálata, a szoftver fizikai védelme, titkosítási követelmények is elõkerülnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!