2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Tápoldat helyett gyomírtóvalForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-08 15:13:19
A vállalkazók szószólója nem akarja elhinni, hogy a velük történt eset büntetlenül maradhat.

Áprilisi tréfa is lehetett volna, hiszen a gyomirtó kilocsolása elsején történt meg, de a néhány nap múlva bekövetkezõ pusztulás mindenre, csak nevetésre nem ingerelte a debreceni virágkertészt, Szepesi Zsoltot. Az értékesítésre váró növényeinek nagyobb része tönkrement, a kára hozzávetelõgesen 20 millió forint. Egyelõre futhat a pénze után, három hónap elteltével sem derült ki a tettes kiléte, csak annyi biztos: a virágok öntözésére elkészített tápoldatba valaki gyomirtót kevert.

 

– Családi vállalkozásban kertészkedünk, így az ominózus nap elõtt édesapám mosta ki az egyik ezer literes hordót, amibõl másnap reggel tápoldattal öntözött két dolgozónk. Mivel errõl csak õk tudhattak, ráadásul egy ilyen ötlet leginkább szakmabelinek juthat eszébe, nem utolsósorban az Erdei Ferenc utcai telephelyünkre nehéz bejutni éjszaka is, nekem meggyõzõdésem, hogy a konkurencia megbízásából öntött gyomirtót valaki az oldatba – állítja a károsult.

 

Bár egy ideje politikai szereplõ is, a Vállalkozók Pártjának megyei elnöke, ezt az indítékot teljesen kizártnak tartja. A lemérgezett virágokon két nap múlva észlelték az elsõ jeleket, másnap ugyan próbálták mentetni a menthetõt, mert akkor még gombafertõzésre gyanakodtak, de hétfõre már nyilvánvaló vált: menthetetlen a több tízezer muskátli és poharas palánta, illetve az ezernyi másféle virág. A pusztulás nyomai egyértelmûen mutatták, hogy a gyilkos szer öntözéssel került a növényekre.

 

– Természetesen rendõrségi feljelentést tettünk, és elmondtuk a feltételezésünket is, de még a poligráfos vizsgálat sem hozott eredményt. Ami biztos, ezt már a vegyészeti vizsgálat kimutatta, hogy glifozáttal mérgezték le a növényeket. Ilyen nagyüzemi gyomirtót mi soha nem használtunk, így szóba sem jöhet, hogy véletlenül a tápoldatba került volna. Zártérben használva sokkal nagyobb bajt okozhatott volna, mert emberre is veszélyes lehet.

 

Szepesiék bíznak ugyan a rendõrségi vizsgálat eredményességében, de a mielõbbi felderítés érdekében 2 millió forintot ajánlanak fel annak, aki a tettesrõl vagy a felbujtóról a nyomázást, illetve a vádemelést segítõ információval tud szolgálni, amit a 30/575 5040-es mobilszámon vagy a [email protected] címre vár.


Rongálás véttsége

 

Ebben a nyomozati kategóriában folyik az ügyben a vizsgálat – kaptuk az információt a Debreceni Rendõrkapitányság sajtószóvivõjétõl, Zékány Szõke Bernadettõl. A hadnagy a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozott a feltételezett tettesi körrõl, illetve a poligráfos vizsgálat tényérõl és a kárérték mértékérõl sem.

 

„A gyomirtó zártérben emberre is veszélyes lehetett volna” Szepesi Zsolt

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!