2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Minden háztartás ádáz ellensége: a VÍZKÕ. Létezik megoldás?Forrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-09-29 15:40:02
A vízkõ: a vízbõl kivált és lerakódott anyagok, fõként sók összessége, amely nagy mennyiségben tönkreteheti a vízzel kapcsolatos gépeket (mosógép, kávéfõzõ) és szabad szemmel is látható anyagot képez.

A sima csapvíz nem csak vizet tartalmaz, hanem különbözõ oldott ásványi anyagokat is, leggyakrabban kalcium- és magnézium-karbonátokat. A vízzel együtt áramló szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot alkotva tartja oldott állapotban az ásványi anyagokat.

Ám amikor a szén-dioxid elillan, például nyomáscsökkenéskor vagy hõmérséklet-növekedéskor, a hidrogén-karbonáttal oldottan tartott karbonátok kiválnak, és lerakódást hagynak maguk után.

A reklámokból ismerhetünk a vízkõ problémára irányuló különbözõ megoldásokat, de ezek legtöbbször drága és sokszor nem környezetbarát tisztítószerek és adalékanyagok vásárlására ösztönöznek bennünket.

Létezik azonban egy magyar találmány, amelyet érdemes kipróbálni. Nem újdonság ez, elõször 1997-ban kapott publicitást, a Magyar Televízió Felkínálom címû mûsorában.


A készülék mûködési elve:

A FLODRAVIN vízkõmentesítõ készülék két munka tekercsét felcsévéljük, majd csatlakoztatjuk a 220V-os hálózathoz. Ettõl a pillanattól mûködik és dolgozik a készülék. Az elsõ tekercsen átfolyó vízre a nagyfrekvenciás 2 és 30.000 Hz elektroimpulzusok dinamikusan szétrombolják a vízben levõ kalcium-karbonát kristály szerkezetét. Ezáltal a hópihe alakú szerkezete feldarabolódik, így fizikailag megszûnik a kapaszkodási képességük!
A második tekercsen áthaladó kristályszerkezet az azonos impulzus hatására egy kényszer visszarendezõdésen megy át, ami által már csak egy romboid alakú hasábbá tud alakulni, ami már képtelen az egybekapaszkodásra, megkötõdésre. Közben a kristályok a visszaalakuláskor pozitív töltésûvé válnak. Továbbhaladva a vízárammal ezek a pozitív töltésû kristályok a csõvezeték falán elõzõekben kialakult vízkõ lerakódásból vonják el az elektronokat, aminek során a vízkõ felületén levõ kristály szerkezet kötései fellazulnak, ezzel feloldják a már meglévõ vízkõ lerakódást. A feloldott molekulák a vízárammal folyamatosan eltávoznak, mindezt olyan ütemben, hogy nem rontják a víz minõségét! Ez a folyamat megegyezik a természetes lágy víznek, például az esõvíznek kõzeteken való átfolyásával, melynek során az esõvíz ásványi anyagokban dúsabbá válik, mert kioldja a kõzetekbõl a mészkõ kristályokat! A készülék hatására a vízben kis mennyiségû hidrogén-peroxid keletkezik, ami reakcióba lépve a csõvezeték fémes felületével, nagyon vékony magnetit védõréteget alkot, mely megakadályozza a további korróziót.

 

Az impulzív elektromos hatás által felerõsödött ionaktivitás miatt a vízben lévõ ionokat (H+ OH-) a befogadni képes molekulák gyorsabban lekötik. A pH érték 6,8-7,2 között stabilizálódik ezért a vízkezeléshez sokkal kevesebb vegyszer szükséges, ezáltal az elektrolitikus korrózió is megszûnik. Mivel a FLODRAVIN hatására oxigénnel telítõdik a víz, az aerobaktériumok aktivitása fokozódik, viszont az oxigént nem igénylõ baktériumok, több mint 80%-ban elpusztulnak. A víz változatlan kémiai összetétele ellenére tipikusan lágy lesz.

 

A FLODRAVIN Aquatív elektromos vízkõmentesítõ készülék jellemzõi és paraméterei:

- Könnyen, csõbontás nélkül, mindenféle csõre felszerelhetõ
- Karbantartást nem igényel
- Vegyi anyagok és sók hozzáadása nélkül mûködik, környezetbarát
- A víz minõségét nem változtatja meg
- Helyigénye kicsi: 30-50 cm
- Vízkezelõ képesség: 3 köbméter/óra átfolyásig
- Maximális vízhõmérséklet: 90°C
- Érintésvédelem: II
- Elektromos csatlakozás: 230 V
- Energiafogyasztás: 1,9 W
- Minimális üzemi költség: néhány 100 Ft/év (!).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!