2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Mi mindenre használhatjuk a szappant?Forrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:15:54
Mindannyian ismerjük a szappan használatát, elõnyeit. Vagy mégsem? Készítettünk már belõle folyékony szappant, szõnyegtisztító habot vagy fogkrémet?

A szappan a legõsibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen. A mosáshoz felületaktív anyagot kell vízben oldanunk, amelynek a mûködését a molekula szerkezete alapján érthetjük meg. Vízben történõ oldáskor a szappanmolekula anionra (zsírsavmaradék-ion) és kationra (nátriumion) disszociál. A zsírsavmaradék (pl. palmitát) anion hosszú apoláros szénláncból és rövid negatív töltésû karboxilátcsoportból áll. Az apoláros lánc a zsírokban, a poláros karboxilátcsoport a vízben oldódik jól. Ezért a ruhán lévõ zsíros szennyezõdésre a szappanmolekulának a karbonsav szénláncú vége tapad (oldódik benne), míg a karboxilát a víz irányában helyezkedik el. Sok-sok ilyen szappanmolekula elválasztja egymástól, apróra darabolja a zsírcseppeket, a karboxilátvégzõdések pedig a víz irányba rendezõdve biztosítják, hogy az így létrejött molekulacsoport (micella) a vízben mozoghasson, a felületrõl eltávolodhasson.

A házilag készült szappant a következõ technológiai lépésekben gyártották. Zsíros és faggyús állati anyagokat (például a disznóvágásból kimaradtakat) NaOH-val (nátrium-hidroxid, lúgkõ) együtt fõzték, melynek során glicerin és a karbonsavak nátriumsója keletkezett. Mivel a glicerin és az említett só még összekevert állapotban volt, az oldatba konyhasót adagoltak és ennek hatására a szappan kivált az oldatból.

Akkor itt az ideje megismerni, mit is tud egy egyszerû szappan. Reszeljük le szappandarabkáinkat, és nézzük, mi mindent varázsolhatunk belõle:

Sampon

Legalább idõnként pihentessük fejbõrünket, és mellõzzük a kemikáliát. Keverjünk össze reszelt növényi szappant vízzel 1:3 arányban, és ezzel mossunk hajat. Még áldásosabb, ha a vizet tömény csalán- vagy rozmaringteával helyettesítjük.

Mosószer

Ha már próbáltuk, akkor biztosan tudjuk, milyen jó érzés tudni, hogy a mosáshoz használt tisztítószer valóban nélkülözi a káros kémiai anyagokat. Ha még nem, akkor legalább egyszer teszteljük, mit is tud egy szappan a mosószódával.

Kádtisztító

Készítsünk egy adag könnyed kádápolót szódabikarbóna és szappan keverékébõl. Egyszerûen 1:3 arányban keverjük el a reszelt szappant a vízzel, tegyük egy flakonba, és spricceljük le a felületet a kapott oldattal. Szivaccsal vagy kefével dörzsöljük át és nézzük, hogyan tûnnek el a foltok, szennyezõdések. Ez az elegy remekül mûködik a tûzhelyen is!

 

Padlótisztító

2 vagy 3 evõkanál reszelt szappant oldjunk fel egy vödör vízben és máris a csillogó padló képe rajzolódhat elénk. Próbáljátok ki!

Kézmosó

Folyékony szappant is boszorkánykodhatunk, ha összekeverjük 1:4 arányban a szappant és a vizet. Egyszerû, ugye?

Mosogatószer

Ha még nem próbáltátok, akkor itt az ideje egy kísérletnek. Annyit elárulhatunk, hogy víz és szappan aránya általában a zsíros edények függvénye.

Krémes tusfürdõ

Használhatjuk a kedvenc szappanunkat tusfürdõként is. Igazán gyengéden és hatékonyan ápolja bõrünket 2:1 arányú hígítással. Ez esetben dupla mennyiség a szappanból szükséges. Ha pedig további kényeztetésre vágyunk, tegyünk bele néhány csepp mandula- vagy jojobaolajat.

Kutyasampon

Ne gondoljuk, hogy egy természetes anyagokból készült szappan árthat házi kedvencednek. 1 rész szappan 3 rész vízzel készített sampon jó eséllyel áttisztítja kutyánk bundáját.

Fogkrém

Nem lenne igaz, ha azt írnám, hogy a világ legkellemesebb élményét tartogatja a szappanos fogmosás, de még mindig jobb, mint a szintetikus, vegyi anyagokkal suvickolni a fogainkat. Csupán néhány cseppet tegyetek a fogkefétekre a már elkészült folyékony szappanból, és meglátjátok: mûködik a dolog. Ha pedig tiszta mentol illóolajjal is megturbózzátok, akkor nem lehet panasz a család többi tagjától sem.

Zöldségtisztító

Bár bizarrnak tûnhet, de egy natúrszappannal – ha szükséges – a zöldségeket is átmoshatjuk. 2 csésze vízhez adjunk 1 evõkanál szappant és permetezzük át vele a levesbe valót, majd jól öblítsük át tiszta vízzel.

Szõnyegisztító

Végül mindenképp javaslom, hogy próbáljátok ki a hatékony szõnyegtisztító keveréket. 1/4 csésze reszelt szappant öntsünk bele 1 csésze vízbe. Tegyük turmixgépbe, és addig turmixoljuk, amíg kemény hab nem keletkezik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy versenyezhet bármely drága szõnyegtisztítóval, bár ehhez az eredményhez tényleg jó minõségû szappan szükséges.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!