2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Gyógynövényszörpök: fõszerepben a menta, a citromfû és a gyömbérForrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-06 09:54:07
A gyógynövények nem csak gyógyító hatásúak, hanem egyre népszerûbbek is. Készíthetünk belõlük teákat, forrázatokat, de akár gyógynövényszörpöket is.

A gyógynövények használata nagyanyáink korában sokkal gyakoribb volt, mint manapság, bár kétségtelen, hogy népszerûségük ismét emelkedésnek indult. Fontos szerepet töltenek be az egészségmegõrzésben és remek természetes gyógyírt biztosítanak szinte az összes betegségre, de gyógyító tulajdonságuk mellett élvezeti értékük is igen magas.

Bár elsõsorban teaként vagy forrázatként fogyasztjuk a leggyakrabban, a konyhában is remekelni tudnak. Kiválóan ízesítik, fûszerezik az ételeket, legyen szó édes vagy sós fogásokról, de remek frissítõk, szörpök is készíthetõk belõlük. Ha gyümölcsszörpbõl elég sorakozik már a kamra polcain, itt az ideje, hogy feldobjuk a választékot gyógynövényszörpökkel is. Íme, néhány ötlet hozzá!

Menta

A mentából készített szörp az egyik legkedveltebb. Frissítõ, élénkítõ hatású, a nyári idõszakban remek üdítõk készíthetõk belõle. Bármilyen szörpöt készítsünk is, tálaláskor a tetejére mindig tegyünk friss gyógynövényt is, mely nem csak díszítõ italunkat, de így a növények jótékony tulajdonságait is élvezni tudjuk. A menta például segíti az emésztést, fertõtlenítõ hatású, idegnyugtató, és menstruációs görcsökre is alkalmazhatjuk.

Mentaszörp

Hozzávalók: 1 kg nyírfacukor, 2 liter víz, 2 kis csokor mentalevél, 3-4 citrom leve. A cukorból és a vízbõl cukorszirupot fõzünk, majd hagyjuk kicsit hûlni, és hozzáadjuk a mentát. Kb. 20 percig hagyjuk állni, majd leszûrjük, pépesítjük, és visszatesszük a szirupba. Alaposan elkeverjük, majd tiszta üvegekbe öntjük. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetõre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihûlni.

Citromfû

A citromfûbõl önmagában és mentával keverve is készítenek szörpöt, mindkettõ nagyon ízletes. A mentához hasonló frissíti, élénkíti a szervezetet. A citromfû remek nyugtató, egy nehéz nap után igazán áldásos tud lenni egy pohár citromfüves szörp. Használhatjuk idegesség, álmatlanság esetén, de gyomorpanaszokra, menstruációs görcsökre, szívpanasz esetén, vagy megfázáskor is.

Citromfûszörp


A citromfüvet tegyük egy nagy lábosba, és kétszeres mennyiségû vízzel öntsük fel, majd tegyük egy éjszakára hûtõbe. Másnap forraljuk fel, és fõzzük kb. 15 percig. Ezután szûrjük le, a fõzõlevét pedig tegyük vissza a tûzhelyre. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet (literenként 60 dkg nyírfacukor és fél dl citromlé szükséges), majd forraljuk fel, és lassú tûzön hagyjuk kicsit besûrûsödni. Ha elkészült, üvegekbe öntjük, fejtetõre fordítjuk 5 percig, és lassan kihûtjük.

Gyömbér


A gyömbér citrusos, csípõs íze a meleg és a hideg idõszakban is igazán kívánatos. A belõle készített szörpöt az év bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen a gyömbér remek fertõtlenítõ, rendbe teszi az emésztést, segít hányinger, émelygés, menstruációs görcsök esetén. Támogatja az immunrendszer mûködését, rendszeres használata mindenkinek ajánlott.

Gyömbérszörp

Hozzávalók: diónyi gyömbér, karikákra szeletelve, 2 citrom, karikákra szeletelve, 30 dkg nyírfacukor. A gyömbért a citromszeletekkel egy nagy tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap feltesszük fõni, hozzáadunk fél liter vizet és a nyírfacukrot, felforraljuk, és addig fõzzük, amíg kicsit besûrûsödik. Azután tiszta üvegekbe szûrjük, és szorosan lezárjuk. Az üvegeket kb. 5 percig fejtetõre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihûlni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!