2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
104 ezer forintos minimálbért javasolnak 2014-reForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-10 09:02:39
Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa 2014-ben a kötelezõ legkisebb munkabér és a bérminimum 6 százalékos, valamint a keresetek 4,5 százalékos növekedését tartja szükségesnek, a minimálbér ennek megfelelõen a jelenlegi 98 ezer forintról 104 ezer, a bérminimum pedig 114 ezer forintról 121 ezer forintra nõne - közölte az érdekképviselet.

A szakszervezet közleményében ismerteti: az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa szerdai ülésén elfogadta a "Tisztes béreket, hogy a dolgozók meg tudjanak élni a keresetükbõl" címû dokumentumot. Az MSZOSZ a dokumentum szerint kezdeményezi az országos bértárgyalások haladéktalan megkezdését a kormány, a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek részvételével annak érdekében, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül megállapodás jöjjön létre a minimális bér, a bérminimum és az országos bérajánlás mértékérõl. A szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a kötelezõ elemek mellett legyen bérajánlás is.

Az MSZOSZ legfontosabb célja a dolgozói szegénység megszüntetése Magyarországon. A szakszervezet szerint tarthatatlan állapot, hogy a magyar dolgozók jelentõs részének nettó keresete nem éri el a létminimum értékét. A kötelezõ legkisebb munkabérek és a létminimum közötti jelentõs különbség egy lépésben nem szüntethetõ meg, ezért az MSZOSZ egy középtávú felzárkózási megállapodás létrehozását kezdeményezi.

A magyar dolgozók a szakszervezet szerint az elmúlt években jelentõs reálkereset veszteséget szenvedtek el. Az adórendszer átalakításának következményeként különösen az átlag alatti keresetûek jártak rosszul. Ezzel a folyamattal párhuzamosan fokozatosan nõttek a munkaterhek, a Munka törvénykönyve új szabályai sokak jövedelmét csökkentették.

Az érdekképviselet szerint a magyarországi munkajövedelmek nem tükrözik a teljesítményeket sem, minden adat azt bizonyítja, hogy a magyar munka nincs értékén megfizetve.  Azokban az ágazatokban, ahol veszélyes helyzeteket okozott az alacsony bérek miatti elvándorlás, az MSZOSZ szerint azonnali béremelést kell megvalósítani. Jogos követelésnek tartja emellett azt is, hogy a keresetek reálértéke is érzékelhetõen növekedjen akkor, amikor a kormány a válságból való kilábalásról beszél, és elõrejelzései szerint a következõ évben érezhetõ növekedéssel számol.  A tanács döntött az MSZOSZ kongresszusának összehívásáról is, 2013. december 6-ra - közölte az érdekképviselet.

Nemrég a 2014-es bértárgyalások megkezdését javasolta a Liga Szakszervezetek is, amely azt indítványozta, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbér) egyaránt bruttó 5,5 százalékkal emeljék jövõre, ezenkívül pedig bruttó 4,5 százalékos bérajánlásban állapodjon meg a kormány a szociális partnerekkel. A Liga által javasolt emeléssel a minimálbér 103 390, a garantált bérminimum pedig 120 270 forintra nõne 2014-ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!