2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Olcsóbb lehet a baromfihúsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-11 09:51:25
A tavalyinál 40 százalékkal több kukoricát takaríthatnak be a gazdák. Az állattartóknak és a húsfogyasztóknak ez jó hír.

Amíg a Dunántúlon jó, addig az ország középsõ részén gyengébb termés várható, de még így is 40 százalékkal több kukoricát takaríthatnak be a gazdálkodok idén, mint tavaly. Szakértõk szerint ez lenyomja a felvásárlási árakat, ami ugyan a termelõknek rossz, de jó az állattartóknak, és így a hústermékek fogyasztóinak. Azt mondják: megállhat például a húsárak emelkedése, sõt a baromfi hús még olcsóbb is lehet.

Az ország középsõ részén a száraz és meleg idõjárás miatt számos helyen kipusztult a kukorica. A Tiszántúlon és a Dunántúlon ugyanakkor a tavalyinál sokkal jobb termés várható. Ennek köszönhetõen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal becslése szerint a tavalyi 4 millió 74 ezer tonna után idén 6 millió 72 ezer tonna kukoricát takaríthatnak be a gazdálkodók. A legjobb hozamokra Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna és Gyõr-Moson-Sopron megyében lehet számítani.

Szerdán több megyében is megkezdték a kukorica betakarítását. A gazdák helyzetét nehezíti, hogy nagyon alacsonyak az átvételi árak, most például 40 ezer forintot adnak a kereskedõk 1 tonna kukoricáért, ami nem fedezi a termesztés költségeit. Ami rossz a gazdáknak, az most jó az állattartóknak, akik az elmúlt években tetemes veszteséget könyvelhettek el a magas takarmányárak miatt. A Nemzeti Agrárkamaránál arra számítanak, hogy a takarmányárak csökkenését a boltokban is érezni lehet majd.

A Nemzetközi Gabonatanács elõrejelzése szerint idén rekord mennyiségû kukorica termés lesz, ami tartósan alacsony szinten tarthatja az árakat az egész világon, így Magyarországon is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!