2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Emmi: a szegénység elleni küzdelem nem lehet tüneti kezelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-17 19:31:12
A szegénység elleni küzdelem egyik legfontosabb alapelve az kell, hogy legyen, hogy nem tüneti kezelést alkalmaz, hanem rendszerszinten nyúl hozzá azokhoz a folyamatokhoz és helyzetekhez, amelyekben a szegénység mindig újratermelõdik - mondta Kovács Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára csütörtökön a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán arról beszélt, hogy létrejött egy új szervezeti egység, amely kimondottan a mélyszegénységben élõk, a halmozottan hátrányos helyzetben lévõk, köztük a romák helyzetére figyel, hiszen az államtitkárság egyik fontos feladata, hogy ezen társadalmi rétegek problémáival, a számukra nyújtható lehetõségekkel foglalkozzon.

Az államtitkár elmondta, nem véletlen a helyszínválasztás, a város egyik óvodája, mert a szegénységgel való szembenézés gyerekkorban kezdõdik, a felzárkóztatási stratégia lépései is elsõsorban a gyerekeket, fiatalokat célozzák meg. Ismertetése szerint az Integrációs Pedagógiai Rendszer keretében közel 18 ezer gyerek kap ösztöndíjat minõségelvû szempontok alapján, 1848 köznevelési intézmény és 13 ezer pedagógus vesz részt a programban, amelyben 79 ezer halmozottan hátrányos helyzetû tanulót, valamint 25 ezer óvodást tudnak ellátni.

Olyan felfogásban harcolunk a szegénység ellen, amely fenntartható, mûködõképes alapokat nyújt az elõttünk álló évekre - fogalmazott Kovács Zoltán. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emmi szociálpolitikáért felelõs helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón a hajléktalanokról szólva bejelentette, hogy döntöttek a téli krízisellátás pályázatairól. Eszerint a diszpécserszolgálatra 45 millió, a budapesti régióra 186 millió, a vidéki ellátásra 145 millió forint pályázati pénzt tudnak szétosztani.

Az étkezésre, egészségügyi ellátásra, vagy a nem rendszeres módon támogatott utcai szociális munkára beadott pályázatokat támogatták a legnagyobb mértékben - tette hozzá. Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke, országgyûlési képviselõ arról számolt be, hogy a következõ hét év forrásainak legalább 60 százalékát Nógrádban is gazdaságfejlesztésre fordítják, miközben - különös tekintettel a térségben meglévõ mélyszegénységre és munkanélküliségre - dolgoznak a társadalmi megújítási programon is. Ennek fõ céljai a mélyszegénységben élõk számának csökkentése, a munkavállalás esélyeinek növelése és az iskolai lemorzsolódások arányának visszaszorítása.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, azt tapasztalják, hogy a kistérségeken belül, még a leszakadó és a leghátrányosabb területek között is óriásiak a különbségek, és más-más beavatkozást igényelnek. Ezekhez kérik, és az elmúlt idõszakban meg is kapták az eszközöket - mondta, hozzátéve, nagyon világossá vált, hogy ha a mindenkori kormányzat "nem juttatja el a fegyvereket a végvárakba", akkor azok nem tudják felvenni a küzdelmet. Kovács Zoltán államtitkár ehhez hozzátette, nagyon fontos, hogy a források valóban a megfelelõ helyekre jussanak el, szemben azzal, ahogy 2010 elõtt több százmilliárd forintot költöttek el nyomon követés, számonkérés nélkül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!