2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A többség fél, pedig ez a mozdulat életet menthetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-17 19:51:00
Az európai újraélesztési napon csaknem harminc helyen mutatták meg, hogyan kell helyesen újraéleszteni. Szakemberek szerint egyelõre az emberek többsége fél elkezdeni a szívmasszázst, a kampánnyal ezen szeretnének változtatni.

Évente több mint ötezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívmegállás miatt, többségük az idõben megkezdett újraélesztéssel megmenthetõ lenne. Szerdán volt az újraélesztés európai napja – országszerte csaknem harminc helyen mutatták meg, mi a teendõ ha valaki összeesik az utcán.

Az orvosok szerint, ha 4 percen belül megkezdik az újraélesztést, akár 60 százalékkal is nõhet a túlélés esélye. Horváth Annamária szakorvos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház munkatársa elmondta, újraélesztés esetén a beteg agya hamarabb kap oxigént, és valószínûbb, hogy nem csak a keringés és a légzés tér vissza, hanem az agyi funkciók is. Tehát nemcsak hogy életben marad a beteg, hanem minõségi életet fog élni az újraélesztés után is – tette hozzá.

Szakemberek szerint az emberek többsége fél elkezdeni a szívmasszázst – ezen szeretnének változtatni. Illés Zoltán oktató, a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa megállapította, a semminél minden több. „Lehet, hogy nem jól csináljuk az újraélesztést, lehet, hogy nem tökéletes az a folyamat, amit véghez viszünk, ettõl függetlenül még mindig többet teszünk egy ilyen esetben, mint ha semmit nem tennénk” – hangsúlyozta.

Magyarországon egyébként törvény is elõírja, hogy mindenki köteles a tõle elvárható módon segítséget nyújtani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!