2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
ÁKK: infláció plusz 3 százalék a Babakötvény kamataForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-21 19:13:15
Az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente a 19 éves futamidejû új Babakötvény - közölte Borbély László András, az Államadósság Kezelõ Központ Zrt. vezérigazató-helyettese sajtótájékoztatón hétfõn Budapesten.

A kötvény elsõ sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek elsõ kamatfizetési napja 2014. február 1. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelõzõ naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A Babakötvény elsõ sorozata a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkezõ gyermek javára vásárolható. Az ez idõ után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a 2012. év elején meghirdetett, lakossági állampapír-értékesítési program hatására a lakosság kezében lévõ állampapír állomány azóta több mint duplájára nõtt, az államadósságon belüli részaránya pedig 3,5 százalékról 7 százalékra emelkedett. Az idén szeptember végén 1567 milliárd forint volt a kifejezetten a lakosság számára értékesített állampapírok állománya.

Az adósságkezelés szempontjából ugyanakkor gondot jelent, hogy a lakosság kezében lévõ állampapírok átlagos hátralévõ futamideje rövid, 1,02 év. Ez abból adódik, hogy a lakossági befektetõk leginkább az egyéves és féléves futamidejû kincstárjegyeket vásárolják, az ÁKK viszont növelni szeretné ezt a futamidõt. Borbély László András hozzátette, hogy a teljes forint állampapír állományt tekintve az átlagos hátralévõ futamidõ 3,4 év, míg a devizakötvényeknél 5,6 év.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a Kincstárnál vezetett Start-számlák átlagos állománya jelenleg 47 800 forint, ebbõl 42 500 forint az állami befizetés, ehhez a szülõk nem sokat tettek hozzá. Ezen is változtatni szeretne az ÁKK, egyebek közt a Babakötvényt népszerûsítõ kampánnyal, továbbá az értékesítési pontok növelésével. A szülõknek továbbra is meg kell nyitniuk a Start-számlát a gyermekük számára annak érdekében, hogy a Babakötvényt megvásárolhassák. Ha ezt nem teszik meg, akkor a kincstári letéti számlán marad a minden gyermeknek járó 42 500 forint, ez azonban csak az infláció mértékével kamatozik. A Babakötvényre járó kamtprémiummal az ÁKK a Start-számla megnyitására szeretné ösztönözni a szülõket.

A Babakötvény névértéke 1 forint, vagyis bármekkora összegben vásárolható, amennyiben a szülõ is kíván elõtakarékoskodni gyermeke számára. A Start-számlára érkezõ befizetések után továbbra is megmarad a 10 százalékos, évente maximum 6000 forintos állami hozzájárulás. A Babakötvény éves kamatát a számlán jóváírják, és automatikusan újra befektetésre kerül. Ehhez mindössze a szülõ egyszeri nyilatkozatára van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!