2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Befejezõdött a berettyóújfalui volt katonai repülõtér kármentesítéseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-22 19:21:38
Befejezõdött az egykori szovjet katonai repülõtér kármentesítése Berettyóújfalu közelében, amelynek során a talajt és a talajvizet is megtisztították az üzemanyag-szennyezéstõl.

A 42-es fõút mentén, a Berettyóújfalu határában fekvõ területen a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kisegítõ repülõteret üzemeltettek és üzemanyag-tároló bázist alakítottak ki. A szakszerûtlen tárolás azonban jelentõs kerozin-, benzin- és gázolajszennyezést okozott a talajban és a talajvízben.

Berettyóújfalu önkormányzata a kármentesítésre a Környezet és Energia Operatív Program keretében 344,37 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert, amely a projekt teljes költségét fedezte.

A legfontosabb cél a szennyezõdés terjedésének megakadályozása és a természeti környezet eredeti állapotának helyreállítása volt. A földet szénhidrogén-bontó mikroorganizmusok segítségével szabadították meg a szennyezéstõl, míg a talajvíz tisztítása egy speciális szûrõkkel ellátott berendezéssel történt. Összesen 46,5 ezer köbméter földet és 17,6 ezer köbméter talajvizet tisztítottak meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!