2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Folytatódik a béremelés az egészségügybenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-23 17:52:54
A jövõ évi egészségügyi költségvetés tervezetében van növekmény az ideihez képest - mondta az egészségügyért felelõs államtitkár a parlament szakbizottságának ülésén, amelyen a testület általános vitára alkalmasnak találta a jövõ évi büdzsé tervezetét.

Szócska Miklós példaként említette, megvan a fedezete a béremelések folytatásának, többet kap az Országos Mentõszolgálat és a sürgõsségi, illetve az alapellátás. Mint az államtitkár fogalmazott, jövõre "tetõznek" az uniós fejlesztési források, a támogatási szerzõdések aláírása folyamatos.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, amikor átvették a tárcát, a válságkezelés volt az elsõdleges cél, és azóta hatalmas lépéseket tettek az ágazatban.

A kórházadóssággal kapcsolatban elmondta, továbbra is folyamatosak az egyeztetések az intézményekkel, és elindultak a központi közbeszerzési programok, amelyek jelentõsen csökkentik a kórházak kiadásait.

Tóbiás Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium fõosztályvezetõje az ülésen az egészségügyre vonatkozó keretszámokat ismertetve elmondta, 2014-ben az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) kiadási és bevételi fõösszege 1884 milliárd forint.

Gyenes Géza, a bizottság jobbikos alelnöke szerint több fontos cél és azok finanszírozása maradt ki a jövõ évi büdzsébõl. Szerinte nincs meg a jövõ évi tervezetben a megkezdett béremelés folytatására szánt pénz, nincs fedezet az egészségügyi intézményekben mûszaki-technikai munkakörben foglalkoztatottak béremelésére és a kórházi adósság rendezésére. Véleménye szerint meg kell oldani az évekkel ezelõtt befagyasztott ügyeleti díjak kérdését is.

Ezzel szemben párttársa, Kiss Sándor dicsérte a büdzsétervezetet. Mint mondta, a szûk keretek között a kormány jó munkát végzett.

Garai István MSZP-s képviselõ szerint "vannak elõremutató lépések" a költségvetésben, a politikus azonban kevesellte a népegészségügyi programokra szánt összeget.

Zombor Gábor fideszes képviselõ gratulált az államtitkárságnak, hogy "sikeresen képviselte az ágazat érdekeit", hozzátéve: a népegészségügy területén is elindult egyfajta szemléletváltozás. A kórházadósság kérdésében szerinte olyan helyzetet kell teremteni, hogy ne halmozódhassanak fel újra a beszállítói tartozások. Ezen a véleményen volt Horváth Zoltán fideszes képviselõ is, aki megjegyezte, 2014-nek az egyik nyertese az egészségügy.

Az egészségügyi bizottság 16 igen, három nem szavazat és két tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a jövõ évi költségvetés tervezetét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!