2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Szijjártó: Magyarország a régió éllovasa a belsõégésû motorok gyártásábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-23 20:11:37
Magyarország a kelet- és közép-európai régió éllovasa a belsõégésû motorok gyártása területén - mondta Szijjártó Péter miniszterelnökségi államtitkár kedden Ajkán, az autóipari beszállító Poppe+Potthoff Hungária Kft. projektzáró rendezvényén.

Az államtitkár elmondta: a világban gyors és átfogó változások zajlanak, amelyek kezeléséhez új eszközökre, új gazdaságpolitikára van szükség. Ezzel szembesült Magyarország 2010-ben, és a kormány úgy döntött, hogy nem túléli a válságot, hanem adottságait számba véve lehetõségként tekint rá. A válság azt kínálta, hogy legyünk Európa legnagyobb termelési központja, ezen belül az autóipar fellegvára – tette hozzá.

Ma Magyarországon 620 jármûipari vállalat 100 ezer embernek ad munkát, a teljes bevételük 92 százaléka az exportból származik, ez a teljes magyar export 9,1 százaléka – sorolta az eredményeket Szijjártó Péter. A kormány autóipari vállalkozásokat ösztönzõ intézkedéseit sorra véve kijelentette: a kormány továbbra is támogatja az autóipari vállalkozásokat, mivel minél erõsebbek az autóipari cégek, annál erõsebb Magyarország a válság után.

Gellén László, az ajkai cég gazdasági ügyvezetõje megnyitó beszédében arról beszélt, hogy az anyavállalattól kapott lehetõség és a befektetett hatmilliárd forint az ajkai gyár újjászületését jelenti. Schwartz Béla (MSZP), Ajka polgármestere azt mondta: a cég jelenléte fontos a város életében, hiszen az új beruházás javít a város munkaügyi helyzetén.

Földing László mûszaki ügyvezetõ ismertetése szerint az 1928-ban alapított anyacég tavalyi árbevétele 165 millió euró, 1200 embert foglalkoztat 14 telephelyen, ebbõl kilenc gyártóhely. A Poppe+Potthoff az autóipar számára minõségi, saját fejlesztésû közös nyomócsöves alrendszereket és magas nyomású dízel befecskendezõ szerelvénycsöveket szállít. Az elektronikus vezérlésû magas nyomású dízel befecskendezõ rendszerek (közös nyomócsõ vagy CommonRail) területén a P + P beszállító több neves autógyártónál (Daimler, Renault, BMW, Audi, VW), valamint azok beszállítóinál (Delphi).

Az ajkai gyártás 2003-ban kezdõdött meg, prémium kategóriájú nyomócsöves rendszereket és csõkomponenseket állítanak elõ, mostantól pedig varratmentes acélcsöveket is. A 350 dolgozót foglalkoztató cég a tervek szerint 37 millió eurós árbevételt ér el idén – ismertette az ügyvezetõ. Elmondta azt is, hogy a beruházás teljes összege hatmilliárd forint, ezt fõképpen gépvásárlásra fordították. A pályázatban 3,9 milliárd forintnyi beruházást vállaltak, s ehhez egymilliárd forint támogatást kaptak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!