2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Ezért több millió lakásban megtilthatnák a tüzelést?Forrás: richpoi.hu
Utolsó módosítás: 2013-10-24 18:35:58
A most érvényes rendelet egyik mondata szerint akkor is meg kell tiltani a kémény használatát, hogyha annak külsõ felületéhez 12 centiméternél közelebb éghetõ anyag található, például faszerkezet. Font Sándor fideszes országgyûlési képviselõ szeretné elérni ennek módosítását.

Beterjesztette a kormány a parlamentnek a jövõ évtõl hatályos új polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításait. Az egyik változás a kéményseprés szabályozásával kapcsolatos. A módosítást Font Sándor fideszes országgyûlési képviselõ szorgalmazta, mert úgy látja, ha betartják a jelenlegi vonatkozó szabályokat, akkor több millió lakásban meg kell tiltani a tüzelést.

A politikus a 180 percben az elõzményekrõl elmondta, ugyan törvény szabályozza a kéményseprõ-szolgáltatást is, de az erre vonatkozó parlamenti döntés utána általában kormány-, illetve miniszteri rendelet jelenik meg, amire az Országgyûlésnek nincs rálátása. A most érvényes rendeletben az okoz problémát, hogy egyik mondata szerint akkor is meg kell tiltani a kémény használatát, hogyha annak külsõ felületéhez 12 centiméternél közelebb éghetõ anyag található, például faszerkezet.

Font Sándor szerint ez a Magyarországon az elmúlt évtizedekben fából készült összes tetõszerkezetnél így van, illetve általában a vízvetõ fémlemezeket falécekkel rögzítik. A politikus hangsúlyozta, a tûzoltóság nem tud olyan tûzrõl, amely azért keletkezett volna, mert a kémény falán kívül léc vagy gerenda helyezkedett el.

A szabályozásban a mostani rendelet megjelenése elõtt az szerepelt, hogy a tüzelést akkor kell megtiltani, ha a kémény falán belül van éghetõ anyag. Ilyen elõfordult, mert régi építésû házakban néhány tetõszerkezeti gerendát beépítettek a kéménytestbe, azt gondolták ugyanis, hogy a tetõ magasságban már olyan alacsony lesz a füst hõmérséklete, ami nem okozhat gyulladást.  Sajnos ez tévedés volt, az ilyen épületek „kõkeményen leégtek”. Ezekben az esetekben tehát érthetõ, ha tiltják a tüzelést – tette hozzá.

A fideszes országgyûlési képviselõ szerint a kéményen kívüli térre vonatkozó szabály talán az elõterjesztõk eltúlzott félelme miatt kerülhetett be a rendeletbe, miközben az érintett lakások korábban lakhatási engedélyt kaptak, tehát a kivitelezési eljárásban eddig nem volt tilos faanyagot felhasználni a kürtõn kívüli szerkezetekhez.

Font Sándor elmondta, az ügyben benyújtott írásbeli kérdésére kapott válaszban Pintér Sándor belügyminiszter közölte, õk is észrevették ezt a problémát, és módosítják a vitatott részt a rendeletben. Azok tehát, akik a jelzett probléma miatt kéményhasználati tiltást kaptak a katasztrófavédelmi hatóságtól, továbbra is tüzelhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!