2024. május 23. Csütörtök, Dezső.
 
A prériegérre fájdalomcsillapítóként hat a kéregskorpió mérgeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-27 11:33:56
Egy amerikai kutatás szerint a prériegérre fájdalomcsillapítóként hat a kéregskorpió mérge.

A ritka biológiai folyamat felfedezése új gyógyszerek és a méreg ellenanyagának kifejlesztésében is segíthet a tudósoknak.

Ritka, hogy az evolúció semlegesítse a fájdalom mechanizmusát, amely a külsõ támadás és a betegség jelzésével a test védelmére szolgál - olvasható a Science tudományos magazin pénteki számában megjelent tanulmányban.

A prériegér (Onychomys torridus) titkát úgy fejtették meg a kutatók, hogy más egérfajokon tanulmányozták a kéregskorpió (Entruroides sculpturatus) mérgének hatását. Azt fedezték fel, hogy a skorpió toxinja a prériegérnél semlegesíti bizonyos idegsejtek mûködését, ám a többi rágcsálónál aktiválja õket.

A kéregskorpió mérge olyan idegmérgeket tartalmaz, amelyek a központi idegrendszerre és a szív- és érrendszerre hatnak, erõs izom-összehúzódásokat és légzési elégtelenségeket idéznek elõ.

A kutatók a kísérletsorozat végeztével megállapították, hogy a kéregskorpió mérge mûködésbe hoz egyes fájdalomérzékelõ sejteket a "normális" egereknél, miként minden más emlõsnél is - kivéve a prériegeret. Nála a biológusok egy mutáció eredményeként létrejött receptort fedeztek fel, amely a méreg toxinjaihoz kötõdni képes aminosavakat termel, és ezek a környezõ többi fájdalomérzékelõ idegsejtet is "elnémítják". A skorpió mérge valójában ideiglenesen a prériegér minden fájdalomérzetét semlegesíti - magyarázták el a kutatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!