2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Csikóhalak szaporulata a Nyíregyházi ÁllatparkbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-29 16:43:34
Hosszúorrú csikóhalak (Hippocampus reidi) egyedei keltek ki a Nyíregyházi Állatpark ócenáriumában.

A leginkább sakkfigurára emlékeztetõ állatok három-négy milliméteresen látták meg a napvilágot, nagyságuk mostanra elérte a négy centimétert - közölte Petró Zsuzsanna, az állatkert szóvivõje.

A szülõállatok tavaly, a bécsi Tengerek Házából érkeztek egy tenyésztési program keretében Nyíregyházára. A szóvivõ elmondta, mint minden csikóhalfajnál, ez esetben is igazi "apás szülés" történt, mivel az utódok a hím állat költõtasakjában fejlõdtek ki; a szaporodás során a nõstény tojócsövével oda helyezte be az érett ikrákat, amelyek három hét elteltével jöttek világra.

Az átlagosan mintegy tizenkét centiméter hosszú halfajta a tengerek parti övezetének hínárrengetegében él. A lóéra emlékeztetõ feje szöget zár be a törzsével és csõszerû ormányban nyúlik meg, fejét és hátát tüskék díszítik.

A szigorúan védett faj szaporítása nem egyszerû, mert a csikóhalak különösen érzékenyek a környezetükre és a táplálékra is. Az igazi kihívás pedig az ivadékok etetése volt a park szakemberei számára, hiszen az apró, de annál falánkabb állatok élõ eleséget esznek.

Eleinte mikroszkopikus nagyságú kerekesférgeket keltettek ki az ócenárium gondozói a szülõktõl elválasztott ivadékoknak, jelenleg pedig életkoruknak és nagyságuknak megfelelõ élõ, tápanyagban és vitaminokban gazdag táplálékot kapnak - magyarázta a szóvivõ.

Mivel a csikóhalak nem képesek a gyors helyváltoztatásra, a fiatal és a kifejlett egyedekre egyaránt jellemzõ a színváltoztatás és a rejtõzködés. Nagyon szeretik azokat a helyeket, ahol nemcsak elbújni, de kapaszkodni is tudnak farkukkal, így a Nyíregyházi Állatparkban is általában a korallok között figyelhetik meg õket a látogatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!