2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A húsáfa csökkentését garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-29 17:34:14
A parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke szerint a hústermékkör általános forgalmi adója esetleges csökkentésének hatását garantáltan érezniük kellene a fogyasztóknak is, az áfacsökkenés teljes mértékének a fogyasztókhoz kellene jutnia.

Font Sándor (Fidesz) a testület hétfõi ülésén az adótörvényekrõl szóló törvényjavaslat tárgyalása során kijelentette: a beterjesztõ az áfacsökkentéssel kapcsolatban figyelembe vette a Fidesz-frakció döntését: amíg a frakció nem látja egyértelmûen, hogy a fogyasztókhoz is eljuthat az áfacsökkenés teljes mértéke, addig nem javasolja a bevezetését. Az idõleges elutasításnak nem közvetlen bevételi oka van, hanem az, hogy korábban elõfordult, hogy az áfacsökkentés hasznát a gyártók és kereskedõk "lenyelték" - jelezte a politikus, aki példaként hozta az elsõ Orbán-kormány idején a papíralapú pelenka 25 százalékos áfakulcsának csökkentését.

A hústermékek áfájának mérséklésének kérdéskörét az ellenzéki pártok - Magyar Zoltán (Jobbik) és Gõgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke - vetették fel. Font Sándor szerint ki kell dolgozni azt a rendszert, amely az áfacsökkentés eredményét elviszi egészen a fogyasztókig. A bizottsági elnök érvelésével egyetértett Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fõosztályvezetõje is. A testület az adótörvényekrõl szóló javaslatot 16 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban Font Sándor az MTI-nek elmondta: a Fidesz képviselõcsoportja pontosan tudja, hogy a hústermék-forgalmazásnál a feketekereskedelem és az álexport kérdése súlyos gondot okoz a számla alapján termelõ vállalkozások számára. De amíg nincs biztosítva, hogy az áfacsökkentés hatása egyértelmûen a fogyasztókhoz jut, addig a frakció nem látja értelmét az áfamérséklésnek.

"Minden erõnkkel ezen dolgozunk, éppen ezért egyelõre nem tudunk idõpontot mondani, hogy ezt a garanciát mikor tudja a jogi rendszer biztosítani a fogyasztók számára" - fogalmazott. Hozzátette: több államigazgatási szervezetnek, illetve hatóságnak kiadták ezt a feladatot, és szeretnék azt is, ha ebbe a munkába a civil szervezetek is bekapcsolódnának.

Ezt követõen a növényfajták állami elismerésérõl, valamint a szaporítóanyagok elõállításáról és fogalomba hozataláról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot a testület egyhangúlag ajánlotta általános vitára. Szépe Ferenc, a szaktárca fõosztályvezetõje kiemelte: a magyar vetõmag stratégiai termék; a termõterület és a kapacitás bõvítése nemzetgazdasági, sõt élelmiszerbiztonsági szempontból nemzetbiztonsági érdek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!