2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Itt a CÖF hatpontos ajánlása a devizahitelekrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-30 18:29:13
A gyûjtõszámla megszüntetését, a végrehajtások azonnali felfüggesztését, a lakóhelyhez közeli bérlakás felajánlását és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékcsökkenésének bank általi elismerését javasolja a többi között a Civil Összefogás Fórum (CÖF).

Csizmadia László, a CÖF és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke az ajánlásról szóló dokumentumot ismertetve szerdán, budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a bíróságnak elsõsorban azt kell kimondania, hogy az állampolgárok által évekkel ezelõtt kötött lakáscélú hitelszerzõdések deviza- vagy forintkölcsönügyletek voltak, és jogszabályba ütközik-e, hogy a bankok egyoldalúan emelték a költségeket és a kamatokat.

Javaslataik között említette azt, hogy az árfolyamgátat terjesszék ki mindazokra, akik igénybe akarják venni, azzal, hogy a gyûjtõszámla szûnjön meg. Az így keletkezõ "adósságot" a bankoknak saját eredményük terhére el kellene engedniük. A CÖF úgy véli, hogy a végrehajtásokat azonnal fel kell függeszteni, és javaslatuk szerint egy - a bank, a civilek és a kormány képviselõibõl álló - szakmai csoport újraszámolná a kölcsönfelvevõk adósságterheit. A kapott eredmény után a meglévõ legmegfelelõbb kölcsönfizetési konstrukciót kellene ajánlani az ügyfeleknek.

Az önhibájukon kívül fizetésképtelenné váló adósoknak méltányossági alapon a lakóhelyük közelében kellene bérlakást felajánlani, ezen kívül pedig a pénzintézetek is viseljék annak kockázatát, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan értéke csökkent - ismertette Csizmadia László. A CÖF ajánlásai között szerepel az is, hogy a bankok vessenek véget az egyoldalú és tisztességtelen szerzõdésmódosítási gyakorlatuknak, a jogellenes módosításokat pedig vonják vissza.

A szervezet elnöke hozzátette: nagyra értékelik a kormány eddigi munkáját, amelyet az a devizahitelesek ügyében tett, de szerintük ez még mindig nem elég. A CÖF támogat egy, a bankszövetség és a kormány közötti megállapodást. Csizmadia László azt mondta, az emberek eladósodása a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok "felelõtlen hanyagságának" következménye, egymillió embert taszítottak az akkori kormányok a devizahitelek csapdájába, és ez a pénzügypolitika negatívan hatott a magyar gazdaságra is.

Ifjabb Lomnici Zoltán jogász, a CÖF szakértõje kifejtette, a bankszövetség prognózisa az elindított perekben megdõlni látszik, hiszen egyre több polgári peres ügyben a felperes, tehát az állampolgár a nyertes a bankkal szemben, egyre több hibát, jogsértést fedeznek fel a bírói fórumok, és a bankok általi egyoldalú módosítás alapjaiban rengeti meg ezeknek a szerzõdéseknek az érvényességét.

Ha pedig az állampolgár pert nyer egy pénzintézettel szemben, vissza kell állítani az eredeti állapotot, tehát azon az árfolyamon kell a hitelt törleszteni, amely a szerzõdés megkötésekor érvényes volt - mondta.  Damm Andrea ügyvéd a egyebek mellett arról beszélt, hogy a devizahitel-szerzõdések nagy száma miatt a bíróságok képtelenek lennének elbírálni minden egyes ügyet, ezért fontos, hogy a már meghozott bírósági ítéletekre alapozva hozzon a kormány jogszabályokat.

Varga István közgazdász úgy vélte, a jogi alapokat kell tisztázni, és csak jogszabályi eszközökkel lehet az embereket megvédeni. Szerinte a devizaügyletek kapcsán a bankoknak nem kárról kell beszélniük, hanem elmaradt haszonról, amit nem követelhetnének vissza senkitõl. Varga László szerint a CÖF által kidolgozott javaslatok nem terhelik meg sem a költségvetést, sem pedig a nemzeti bank tartalékát.

A sajtótájékoztatóra meghívták a bankszövetséget is, de az nem képviseltette magát az eseményen. Varga László azt mondta, a bankszövetség azért nem ment el a sajtótájékoztatóra, mert nem érez felelõsséget a devizahitelesekért. Csizmadia László kérdésre elmondta, hogy a CÖF-höz ezernél is több megkeresés érkezett a devizahitelesektõl, és eddig hatvan olyan perrõl tudnak, ahol az állampolgár nyert a bankkal szemben.  Jelenleg négyezer per van folyamatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!