2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Felszámolták a vegyifegyver-gyárakat SzíriábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-02 07:52:16
Szíria ezzel megfelelt az OPCW Végrehajtó Tanácsa által megszabott november 1-jei határidõnek.

Minden olyan üzemet felszámoltak Szíriában, ahol vegyi fegyver elõállítására, a mérgezõ vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére volt lehetõség - közölte csütörtökön a hágai székhelyû Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

A szervezet és az ENSZ közös missziója megerõsíti, hogy a damaszkuszi kormány minden bejelentett vegyifegyver-elõállító kapacitását felszámolta - közli a szervezet, amely egyúttal azt is nyugtázta, hogy ezzel Szíria megfelelt az OPCW Végrehajtó Tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidõnek, amelynek teljesítése a leszerelési menetrend fontos mérföldkövének tekinthetõ.

Az OPCW ellenõrei 23 bejelentett létesítménybõl 21-be látogattak el. A maradék két helyszínt túl veszélyesnek ítélték az ellenõrzésre, de az ottani felszereléseket korábban már átszállították más létesítményekbe, amelyekbe a szakértõk eljutottak.

A gyárak felszámolása azt jelenti, hogy Szíria immár nem képes új vegyi fegyvereket elõállítani. Az Oroszország és az Egyesült Államok együttmûködésével tetõ alá hozott leszerelési program keretében Damaszkusznak még meg kell semmisíteni meglévõ vegyifegyver-készleteit. Becslések szerint Szíriában mintegy ezer tonnányi vegyi fegyver található.

Szíria a múlt héten határidõre átadta a vegyi fegyvereinek megsemmisítésére vonatkozó programtervét az OPCW-nek. Az általános tervet az OPCW végrehajtó tanácsa fogja megvizsgálni, és ha megfelelõnek találja, akkor november 15-éig elõírja a megsemmisítés menetrendjét, megszabja a határidõket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!