2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Ez történt Magyarország kedvenc fûszerévelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-02 07:59:42
A dél-alföldi paprikások panaszkodnak a rossz termésre, ami azonban az import folytán várhatóan nem okoz jelentõs áremelkedést.

Õsz elején még reménykedtek a paprikatermesztõk a száraz, napsütéses, enyhe idõben, ez a remény azonban szertefoszlott, október elején a paprika jelentõs része elfagyott.

Molnár Albert Röszkén 15 hektáron termeli a növényt. A Hajnal-táj csütörtöki mûsorában elmondta, míg két évvel ezelõtt, kiváló, több évtized tekintetében a legjobb, csúcsminõségû termést takaríthattak be, idén nagyon rossz a helyzet, és az elmúlt ötven év egyik leggyengébb termését hozta 2013.

Az idõjárás ugyanis a lehetõ legrosszabb volt a paprika szempontjából. Márciusban, amikor a paprikamagnak már a szántóföldben lett volna a helye, erõs havazás volt, ez pedig a vetés egy hónapos csúszását okozta. A nyár aztán jól alakult – meleg volt, sokat sütött nap, ami jót tesz az érésnek –, de az õsz megint nem hozott sok jót. A szeptember rendkívül hûvös és borús volt, és a legrosszabb október 3-án és 4-én következett be, amikor két nap alatt a fél országban elfagyott a paprika – mondta a gazdálkodó.

Negyven-negyvenöt évvel ezelõtt történt hasonló. Akkor is viszonylag korán, október 10-e körül megfagyott a paprika, de legalább a szeptember rendkívül kellemes, napsütésben gazdag idõszak volt, így nem volt olyan rossz a termés, mint az idén.

Molnár Albert hozzátette, ami nem egészen fagyott el, és le lehetett szedni, azt gyorsszárítással próbálták megmenteni, a teljesen fagyos paprikával azonban semmit sem tudtak már kezdeni. A hozam így csupán a múlt évi 40 százaléka. Ez valamelyes áremelkedést okozhat, ám ez nem biztos, hogy bekövetkezik, mert a kiesõ mennyiséget nagyon könnyen lehet pótolni kínai vagy dél-amerikai behozatalból.

Az idei termés minõsége jó közepes. A termelõ hozzátette, a paprika minõsége a szõlõével párhuzamosan alakul: amikor egyik kárt szenved az idõjárás miatt, akkor a másik is, és a szõlõnek ugyanúgy hiányzott a napfényes idõszak, mint a paprikának.

Jelenleg egy kiló jó minõségû õrölt pirospaprikáért 2800-3000 forintot kell fizetniük a vásárlóknak. A termés elfagyásának árnövelõ hatása legfeljebb év végén vagy a jövõ év elején mutatkozhat meg – mondta Molnár Albert, aki hozzátette: az emelkedés az import miatt nem lesz több 10 százaléknál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!