2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Örülhet, aki ezt kapja fõnökétõl: milliók járhatnak jólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-04 16:21:22
Habár piaci szakértõk és kormányzati vélemények szerint egyértelmû siker a Széchenyi Pihenõkártya, sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, mire, s hogyan használható a SZÉP Kártya.

Az egyik legnépszerûbb cafeteria-elem szállásra, vendéglátásra, szabadidõs tevékenységre használható fel. A cafeteria rendszere legális adómegtakarítást eredményez a munkáltatóknál, illetve választási lehetõséget biztosít a munkavállalóknak a különbözõ juttatási formák közül - mondta el néhány napja az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség Jegyében Konferencián Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelõs helyettes államtitkára. 2012-ben összesen 71,7 milliárd forintot töltöttek fel SZÉP Kártyára: a Vendéglátás alszámlára 43,2 milliárdot, a Szálláshelyre 17, 8 milliárdot, a Szabadidõre 10,7 milliárdot.

A kártya folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot. Idén szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat közel 50 ezer helyen lehet felhasználni. Bevezetése óta 121 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, ebbõl 93 milliárd forintot költöttek el a munkavállalók, ami jelentõs bevétel a több tízezer, 80 százalékban vidéki elfogadóhely (jellemzõen kis-és középvállalkozás) számára.

A munkavállalók számára a cafeteria keretében igényelhetõ SZÉP kártya jelenleg három pénzintézetnél elérhetõ. A legnagyobb szereplõ ezen a piacon az OTP Bank, amely 75 százalékos piaci részesedéssel bír, közel 700 ezer ezer kártyabirtokossal. 2013 októberéig a kártyatulajdonosok több mint 75 milliárd forintnyi juttatást használtak fel, a mintegy 97 milliárd forintnyi feltöltésbõl.

Mi is az a SZÉP Kártya?

Habár lassan 2 éve kérhetjük munkáltatónktól, sokan még mindig nem tudják mire, s hogyan használható a SZÉP Kártya. Nos, ez egy olyan, küllemét tekintve leginkább a bankkártyákhoz hasonlítható plasztik lap, amely a korábbi béren felüli juttatásokkal járó utalványokat váltotta le. A kártya segítségével számtalan szolgáltatásért fizethetünk, legyen szó szabadidõs tevékenységekrõl, meleg-étkezésrõl, üdülésrõl, avagy múzeumi vagy színházi belépõkrõl.

  • Szálláshely alszámla: belföldi üdülés során szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre (elõre összeállított utazási csomagokra), gyógyfürdõ- és strandbelépõre, illetve a szálláshely szolgáltatással egyidejûleg a szálláshelyen igénybe vehetõ bármely szolgáltatásra.
  • Vendéglátás alszámla: vendéglátóhelyi étkezésre, éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra (például házhozszállítás, közétkeztetés), gyógyfürdõ- és strandbelépõre, illetve belföldi szálláshely-szolgáltatásra.
  • Szabadidõ alszámla: egészségmegõrzésre és szabadidõs programokra, egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépõre, sport-, szabadidõs és wellness tevékenységekre, sportrendezvények részvételi díjára, fürdõk és élményparkok igénybevételére, belvízi séta és kirándulóhajókra, idegenvezetésre, sportpályák bérlésére, uszodabelépõre és -bérletre, sportegyesületi tagságra, sportés szabadidõs képzésre, sporteszköz kölcsönzésre és belföldi szálláshely szolgáltatásra használhatják fel.


Hol, melyik alszámlánkról fizethetünk?

A SZÉP Kártyához tartozó rendelet pontosan meghatározza, hogy kik és milyen alszámláról fogadhatják el az utalványt. A TEÁOR alapaján a szálláshelyeknek és a belföldi utazásszervezõknek mindegyik alszámlával lehet fizetni, de az éttermi és a mozgó vendéglátásért és egyéb vendéglátásért is. Szabadidõs alszámlák esetén a következõ szolgáltatások vehetõk igénybe: humán-egészségügyi ellátás, elõadó-mûvészet, múzeumi tevékenység, növényi-, állatkerti-, természetvédelmi területi belépõ, vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység, egyéb szórakoztató és szabadidõs tevékenység, fizikai közérzetet javító szolgáltatás, testedzési szolgáltatás, verseny- és lovaglóistállói tevékenység, belvízi személyszállítás, valamint idegenvezetés.

Az elfogadóhelyeken egyébként azonnal lehet fizetni a kártyával, azonban nem PIN-kódot kell megadni hozzá, csupán alá kell írni a bizonylatot. Természetesen amennyiben az adott szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal és interneten vagy telefonon keresztül kívánjuk használni a kártyát, abban az esetben is lehetõség van az azonnali fizetésre - ilyenkor természetesen elõre kell fizetnünk a szolgáltatásért. Amennyiben az adott kártyakibocsájtó engedélyezi, úgy az elfogadóhelyeken, az utazási irodákban, de akár az internetes áruházakban is lehet elõleget fizetni a SZÉP kártya segítségével. Egyetlen kivétel létezik ezzel kapcsolatban, mégpedig, ha az elfogadóhely kizárólag utalással hajlandó elfogadni az elõleget, a kártyával ugyanis utalásra nincs lehetõség.

Fontos tudni, hogy a SZÉP Kártya használatáról nem kell számlát kérnünk, nem kell elszámolnunk vele utólag a munkáltatóknál. Fizetésnél ugyanakkor lehet áfás számlát kérni, de csak és kizárólag annak a nevére, akié a kártya. Itt fontos megjegyezni, hogy a kártya terhére természetesen kifizethetjük családtagjaink vagy barátaink kontóját is, amennyiben azt jelezzük az elfogadóhely felé, illetve mi is jelen vagyunk a szolgáltatás igénybevételénél.

A költségek

A SZÉP kártya bevezetése sem a munkaadók, sem a dolgozók számára nem jár semmiféle többletköltséggel, így minden igénylõ ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva öt évig érvényes, lejártát követõen azonban szintén díjtalanul meghosszabbítható. Minden egyes kártyatulajdonos igényelhet majd magának társkártyákat, amelyekért ugyan meg kell fizetni az 1500 forint + áfa költségekkel járó díjat, de cserébe a közeli hozzátartozók részére is biztosíthatjuk a SZÉP kártya elõnyeit. Az elveszített, ellopott vagy megsérült kártyák pótlásáért szintén meg kell fizetnünk az imént megnevezett különbözeti díjat, ezeken kívül azonban semmiféle egyéb költség nem számolható fel a kártyával kapcsolatban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!