2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Már biztonsági frissítései sem lesznek a Windows XP-nekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-06 17:33:13
A Microsoft közzétette Security Intelligence Report volume 15 címû biztonsági jelentését, amely világszerte több mint egymilliárd rendszer alapján vizsgálja a különféle veszélyekkel kapcsolatos információkat.

A jelentés részletes adatokkal szolgál a rosszindulatú kódokról, a biztonsági résekrõl és a rosszindulatú számítógépes programokról, hogy ezzel segítse a felhasználókat a kockázatok kezelésében. Egyéb fontos területek mellett a jelentés foglalkozik azzal a biztonsági kockázattal is, amellyel azok kénytelenek szembenézni, akik nem támogatott operációs rendszereket és szoftvereket használnak. Ilyen a Windows XP is, hiszen technikai támogatása – a biztonsági frissítéseket is beleértve – 2014. április 8. után már nem lesz elérhetõ.

A Windows XP-t használók számára a jelentés megadja a három globálisan legveszélyesebb programot:

• Sality – rosszindulatú számítógépes programcsalád, amely ellopja a felhasználó személyes adatait, és alacsonyabb szintre állítja a számítógép biztonsági beállításait.
• Ramnit – rosszindulatú számítógépes program, amely Windows exe fájlokat, Microsoft Office fájlokat és HTML fájlokat fertõz meg.
• Vobfus – számítógépes féregcsalád, amely más rosszindulatú programokat is képes letölteni a számítógépre, hordozható meghajtók, pl. pendrive-ok, illetve más rosszindulatú programok útján terjed.

A Magyarországra vonatkozóan a jelentés a következõ legfontosabb veszélyekre hívta fel a figyelmet:

• Win32/Obfuscator – programok, amelyek víruskeresõnek álcázzák magukat.
• HTML/IframeRef – egyedi IFrame címkék, amelyek rosszindulatú tartalmakat rejtõ távoli webhelyekre irányítanak.
• INF/Autorun – férgek, amelyek a hálózatokon, illetve fertõzött gépek mobil meghajtóira való másolás útján terjednek.

A jelentés megállapítja, hogy 2013 elsõ felében a Microsoft folyamatosan frissülõ és valós idejû termékeit világszerte használó számítógépek majdnem 17 százaléka találkozott már rosszindulatú számítógépes programmal. Miközben a Windows 8-at a Windows XP-hez hasonló mennyiségû káros program támadta, a Windows XP-t futtató számítógépek hatszor nagyobb valószínûséggel fertõzõdtek meg ténylegesen ezekkel a programokkal.

Számolni kell azzal, hogy miután az XP-hez április 8-a után már nem érkezik több biztonsági frissítés, az elavult operációs rendszer további használatából eredõ biztonsági kockázatok száma növekedni fog, a kiberbûnözõk keresni fogják annak a lehetõségét, hogy miként aknázhatják ki az újonnan felfedezett biztonsági réseket.

A Service Pack 2 volt a Windows XP azon verziója, amelyhez legutóbb megszüntették a technikai támogatást. A rákövetkezõ két évben a rosszindulatú programokkal való fertõzöttség 66 százalékkal emelkedett meg a Windows XP SP3-hoz, azaz ahhoz a verzióhoz képest, amelyhez jövõre szûnik meg a támogatás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!