2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Emmi: az állam határozottan elutasítja a kapcsolati erõszakotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-07 08:54:48
Címkék: Bihari hírek, emmi
Az állam továbbra is határozottan elutasítja a kapcsolati erõszakot - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) azzal összefüggésben, hogy a Human Rights Watch (HRW) szerdán nyilvánosságra hozta a kapcsolati erõszakkal foglalkozó jelentését.

A nemzetközi jogvédõ szervezet szerdán közzétett jelentésében azt írta, Magyarországon a családon belüli erõszak kezelésére kiépített rendszer egyszerûen nem mûködik. Szerintük a rendõrségi tétlenség, a jogi és iránymutatásbeli hiányosságok miatt nem kapnak megfelelõ védelmet a családon belüli erõszakot elszenvedõ nõk, akiknek az állami segítségnyújtási rendszer elégtelenségeibõl kifolyólag gyakran nincs más választásuk, minthogy visszatérjenek bántalmazójukhoz.

Az Emmi álláspontja szerint a jelentés utólag is megerõsíti, hogy szükséges és jó irányba mutató lépés volt a kapcsolati erõszak önálló büntetõjogi tényállás létrehozása a 2013. július 1-ével hatályba lépett új büntetõ törvénykönyvben. Jelezték: a szervezet ajánlásai részben rámutatnak azokra a problémákra, amelyek a korábbi szabályozás gyengeségeibõl fakadnak, az öt hónapja életbe lépett szabályozás tapasztalatait pedig értelemszerûen még korai lenne tudományos módszerességgel feldolgozni.

A tárca közleménye szerint a szervezet képviselõi korábbi találkozóikon jelezték, hogy nem átfogó képet akartak alkotni a magyar jogszabályi környezetrõl, hanem egy-egy kirívó példán keresztül ösztönözni a kormányt további intézkedések megtételére. Az Emmi az egyeztetéseken több ténybeli tévedés javítását, illetve más országokban tapasztalt jó gyakorlatok megosztását kérte a HRW-tól, amely erre ígéretet tett - fûzték hozzá.

Hangsúlyozták: az állam határozottan elutasítja a kapcsolati erõszakot, a bántalmazóknak bíróság elõtt kell felelniük tettükért, s ha a bántalmazott kéri az ellátórendszer segítségét, az áldozatok védelmére, segítésére, a krízishelyzetek rendezésére minden esetben lehetõség van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!