2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kulturális közfoglalkoztatási programot indít a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-07 19:25:26
Négyezer fõ részvételével, 2,5 milliárd forintos kerettel indul a hazai települések harmadát érintõ, kulturális közfoglalkoztatási program novemberben.

A Nemzeti Mûvelõdési Intézet (NMI) által indított program célja, hogy újító módon, kulturális és közösségi értékteremtésre, a nemzeti kultúra terjesztésére használja ki a közmunkaprogram lehetõségeit. A program megkezdését ezért széleskörû felmérés elõzte meg, amelynek során 15 ezer közmûvelõdési intézmény és önkormányzat, civil és mûvészeti szervezet jelezhette igényeit, javaslatait - mondta el csütörtökön Budapesten az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára.

Halász János kiemelte egy munkaalapú társadalom létrehozásának fontosságát, emlékeztetve arra, hogy ma már 230 ezerrel több álláshely van Magyarországon, mint 2010-ben. A közmunkaprogram újra megtanítja dolgozni a résztvevõket, olyan tudás birtokába hozva õket, amelynek köszönhetõen aztán a munkaerõpiacon is meg tudják állni a helyüket, de a korábban kulturális területen dolgozó, munka nélkül maradt szakemberek is felfrissíthetik tudásukat - jegyezte meg.

Halász János beszámolója szerint a kulturális közfoglalkoztatási programot a minden megyében közmûvelõdési módszertani irodákat mûködtetõ NMI koordinálja. A kezdeményezésnek köszönhetõen 3706-an jutnak munkához közfoglalkoztatottként, mellettük 160 területi koordinátor és 134 asszisztens dolgozik majd bruttó 100 ezer forint körüli fizetésért. A program csaknem 2000 partnerszervezete között éppúgy megtalálhatók a civil szféra képviselõi, mint közmûvelõdési intézmények, egyházak, önkormányzatok.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelõs helyettes államtitkára emlékeztetett: az eddigi közmunkaprogramok elsõsorban mezõgazdasági és ipari tevékenységekre irányultak. Felidézte, hogy a kulturális közfoglalkoztatási programnak voltak már elõzményei, a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alapnál például digitalizálási és archiválási feladatokat láttak el közmunkások. Az új projekt csaknem mindegyik résztvevõje képzésben is részesül, ami nagyban hozzájárulhat az elsõdleges munkaerõpiacon történõ elhelyezkedésükhöz - hangsúlyozta Hoffmann Imre.

Závogyán Magdolna, az NMI fõigazgatója elmondta, hogy a résztvevõknek legalább érettségivel kell rendelkezniük, de diplomás kulturális közfoglalkoztatottakra is számítanak; a jelentkezõk a munkát megelõzõen 40 órás képzésben részesülnek majd. A programban november 1-jétõl már 134-en dolgoznak: megyénként 6-6, a központban pedig 16 fõ - jegyezte meg a fõigazgató, hozzátéve: a projektben megyénként átlagosan 230-250-en vesznek majd részt.

Halász János és Závogyán Magdolna az MTI kérdésére válaszolva elmondták: a közfoglalkoztatottak a helyi igényeknek megfelelõen változatos munkákat végeznek, feladataik közé tartozhat például kiadványok gondozása, közgyûjtemények, faluházak programszervezése, adatbázis-építés vagy archiválás is. Mint hangsúlyozták, a tapasztalatok felhasználásával a program várhatóan 2014 áprilisa után is folytatódni fog.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!