2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Több ország is követné a magyar rezsicsökkentéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-08 09:27:35
A magyarországihoz hasonló módon csökkentené a rezsiköltségeket a többi visegrádi tagország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is. Errõl a négy állam energetikai szabályozó hatóságainak vezetõi beszéltek Budapesten, ahol dicsérték a magyar kormányt bátorságáért.

Hétfõn fogadta el az országgyûlés a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, ezzel lehetõvé válik, hogy jövõ évtõl rezsipontok álljanak fel az országban. A Fidesz szóvivõje kedden azt mondta: ezek fõ feladata a fogyasztók tájékoztatása, a tanácsadás lesz, de segítséget is nyújtanak, ha szükséges. Ha úgy látják, hogy jogszabályt sértett az egyik közmûszolgáltató cég, segítenek az eljárás – tette hozzá Zsigó Róbert. Legutóbb november 1-jétõl lett ismét olcsóbb a gáz, a villany és a távhõ 11 százalékkal, a korábbi csökkentésekkel együtt ez egy átlagos keresetû családnak, akár évi 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

Közben egyre több uniós ország csökkentené a rezsiköltségeket. A visegrádi országok energetikai hivatalainak budapesti egyeztetésén is ez volt a téma. A magyar hivatal elnöke azt mondta: a cseh, a szlovák és a lengyel kollégája is elismerõen beszélt a magyar eredményekrõl. Jó visszhangja van a magyar intézkedésnek, a kormányt is dicsérték bátorságáért – számolt be a Híradónak Dorkota Lajos. Emlékeztetett arra is, a visegrádi országokban hasonlóan alakult az energiaszektor sorsa a privatizáció során, a meghatározó szereplõk külföldi kézbe kerültek, és ezeket most a magyar példa nyomán máshol is visszaszereznék.

A cseh energetikai szabályozó hatóság elnöke azt mondta: a magyar tapasztalatokat alapul véve jövõre õk is mérsékelnék a díjakat, szerinte ez segítene felpörgetni a gazdaságukat. "A gazdaságélénkítõ hatás az egyik, ami miatt ez nekem nagyon tetszik, és az, ahogyan ezt megoldották. Mi nem másolni szeretnénk a magyar példát, hanem átvenni a tapasztalatokat, de a magyar módszer kifejezetten tetszik nekünk" - fogalmazott Alena Vitásková.

A visegrádi országok energetikai hatóságai közös nyilatkozatban szögezték le: a jövõben szorosabban együttmûködnek az energiaszabályozásban, közösen keresik a megoldást a problémákra, legfontosabb céljuk pedig, hogy az energiaárak megfizethetõek legyenek a fogyasztóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!