2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Erõsödik az eredetvédelem a tokaji borvidékenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-09 10:42:20
A tokaji borok eredetvédelmét a borvidéki rendtartási elõírások módosításával kívánja megerõsíteni a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, új értékeket határoznak meg az aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülõ borokat jövõ nyártól csak helyben lehet majd palackozni - közölte a grémium az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a tokaji borvidék nyolc hegyközségét tömörítõ testület rendelkezése a tokaji bortermelés megújítására, és a prémium minõség felé történõ elmozdulásra fókuszál, ez alapot jelenthet egyebek mellett arra, hogy a szõlõtermesztés és bortermelés minél többek számára biztosítson biztos megélhetési forrást a térségben.

A tanács közleménye úgy fogalmaz: a 2013 elején hatályba lépett új hegyközségi törvény rendelkezéseinek megfelelõen idén tavasszal újjáalakult testület szerint a lépésre elsõsorban azért volt szükség, mert a Tokaji Aszú név alatt megjelenõ termékek jelenleg "túl nagy szóródást" mutatnak mind a minõség, mind az ár tekintetében.

Mindez akadályozza, hogy a tokaji borok visszaszerezzék elismertségüket, s hogy "ki lehessen aknázni" a Tokaji Aszú megjelölésben rejlõ potenciális piaci lehetõségeket a prémium borok körében. A kívánatosnál alacsonyabb termékárak negatív következményeként a térségben a szõlõfelvásárlási árak is alacsonyak.

A cél a minõségi termelést biztosító garanciák megerõsítése, valamint az aszúborokra vonatkozó elõírások egyszerûsítése, továbbá a félédes és édes borok kategóriájára vonatkozó rendelkezések egységesítése - mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék nyolc hegyközségét tömörítõ testület elnöke.

Ennek megfelelõen a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa döntése értelmében az új rendtartás több ponton egyértelmûsíti az aszúkészítési eljárás kereteit. Az új szabályozás megerõsíti, hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel, szemenként kell szedni. Emellett az eddiginél jóval szigorúbb elõírás, hogy az aszúbor minimális összes alkoholtartalma 19 százalék kell, hogy legyen az aszúkészítés idõpontjában, a korábbi 12,54 százalék helyett. Ezen felül az aszúbor minimális maradék cukortartalmát 120 grammban határozták meg a korábbi 60 gramm/liter helyett, minimális 9 százalékos tényleges alkoholtartalom mellett. Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-tõl az oltalom alatt álló tokaji borok palackozása kizárólag a Tokaji Borvidékhez tartozó településeken engedélyezett.

A közlemény kitér arra is, hogy a borvidéki rendtartás újrafogalmazása régi igényt elégít ki, hiszen az eredetvédelmi elõírások megerõsítés mellett az aszúborok nyilvántartásba vétele is a korábbinál sokkal egyszerûbbé válik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!